Az alkoholpolitika adóssága

2017. július 03. 13:06

Be kell látnunk, hogy az alkoholizmus politikai probléma, hiszen a megoldáshoz közelebb vivő intézkedések politikai jellegűek.

2017. július 03. 13:06
Dr. Péter Árpád
Magyar Idők

„Buda Béla az 1992-ben megjelent Az alkohológia új távlatai című kötetében az alkohol rendkívül súlyos kárait illetően így fogalmaz: »már a hetvenes években tudtuk, hogy néhány tízezernyi többlethalálozás róható fel az alkoholnak«. A híres brit pszichiáter, R. E. Kendall szerint »Az alkoholizmus elleni medicina éppen annyira tehetetlen, mint a modern háború sérülései és egészségkárosodásai ellen; a megoldást általános társadalmi szinten kell keresni. Be kell látnunk, hogy az alkoholizmus politikai probléma, hiszen a megoldáshoz közelebb vivő intézkedések politikai jellegűek.« A szerző nem azt hirdeti, hogy az alkoholistákat ne kezeljék orvosok és ne javítsák az orvosi, egészségügyi ellátás színvonalát, csak azt akarja, hogy reálisan nézzünk szembe a problémával.

Az EU országainak legtöbbjében létezik nemzeti, mégpedig a legtöbb államban a parlament, illetve a kormányzat által felügyelt és koordinált alkoholpolitika, ez alól csak hét ország, köztük hazánk kivétel. Mármost hogy Európa térképén miért éppen hazánk a kivételek egyike, az e sorok írója számára is rejtély. Hiánya másként nem, mint a nemzetpolitika nagy adósságaként fogható fel. Samu István pszichiáter Budapesten 1987. június 24-én így fogalmazott: »Máig valóságos alkoholos holokausztot szenvedett nemzetünk.«

Az alkohol visszaélésszerű vagy mértékvesztett fogyasztására visszavezethető problémák rendkívül elterjedtek, nagyon megterhelik az egészségügyi ellátórendszert, amellett jelentős szerepük van a halálozásban, különösen a korai halálozásban. Mind az alkohol visszaélésszerű fogyasztása, mind a több százezer honfitársunk esetében alkoholfüggőségbe/krónikus alkoholbetegségbe torkollott alkoholizmus elleni küzdelem csak nemzeti összefogással, nemzeti alkoholpolitika kimunkálásával és talaján járhat eredménnyel. Egy 2014-ben megjelent WHO-dokumentum egyik oldalán Európa alkoholtérképe látható. Azon hazánk a pirosak, azaz az alkoholizmustól leginkább fertőzöttek mezőnyében látható. Bizony, a nemzetpolitika részeként e térképen is lenne mit fehéríteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 03. 22:26
Vázolja a problémát, amelyet mindenki lát, d emegoldást persze nem tud. Legyen "alkoholpolitika"? Jó rendben. Na és ugyan mi legyen az? Ja, hogy arra nincsen ötlete sem. Akkor ez így csak egy jól hangzó ámde tök üres frázis.
Adófizető
2017. július 03. 15:04
Nem értem a problémázást. Ez a nemzetpolitika része, csupán az összefüggést kell meglátni. Leépítjük az oktatást, kidobjuk már 16 évesen az iskolából akit csak lehet, nagyon könnyen és adómentesen lehet otthon is pálinkát főzni; mi kell még. A nép buta lesz, ráadásul még inni is fog, hát kell ennél több a nemzeti együttműködés rendszere kiteljesüléséhez?
3M..
2017. július 03. 14:06
Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt. Magyarországon családok százezrei életét teszi tönkre a korlátlan, vagy mértéktelen alkoholfogyasztás. A fiatalokról nem is szólva. Az alkoholtermékeknél hasonló szabályozás megléte kívánatos ahogyan azt a dohánytermékeknél is alkalmazzák. Az üvegeken lévő cimkék felületét legalább 50%-ban tönkretett, esetenként lemészárolt családok, gyermekek, bántalmazott feleségek fényképeivel kell ellátni. A magyarországi bortermelőkre, mint potenciális, vagy visszaeső bőnözőkre kell tekinteni. Ne feledjük egy pohár bor elfogyasztása előszobája lehet az alkoholizmusnak, akiket éppen ez a mennyiség szokat rá a mértéktelen ivásra. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!