Búcsú Jókai Annától

2017. június 06. 09:29

Jókai Anna halálával a magyar irodalom, a polgári-keresztény gondolat pótolhatatlan veszteséget szenvedett. Amikor elveszítette a szeretteit, meg tudott békülni a veszteséggel. Most rajtunk, magyarokon a sor.

2017. június 06. 09:29
Magyarország Kormánya
Kormany.hu

„Amikor nemzetünk szellemi építményének egyik élő oszlopa meginog, összeomlik, akkor az itt maradtaknak haladéktalanul össze kell szedniük erejüket, hogy az élőkre rótt feladatokat teljesítsék. Jókai Anna életét és művét, »spirituális realizmusát« megismertetni a világ azon részével, mely még nem ismeri – elsődleges feladatunk.

Jókai Anna megírta a határon kívül rekedt magyar nő történetét. Megírta a bonyolult világban nehezen eligazodó, a szeretni és magyarnak lenni akaró asszony életét. Jókai Anna – csakúgy, mint a magyarsághoz szóló szereplői – a XX. század küzdő, megalkuvást nem tűrő, a magyar sorsot büszkén viselő asszonya volt, a polgári világ fő- és mellékszereplője egyaránt.

Jókai Anna halálával a magyar irodalom, a polgári-keresztény gondolat pótolhatatlan veszteséget szenvedett. Amikor elveszítette a szeretteit, meg tudott békülni a veszteséggel. Most rajtunk, magyarokon a sor.

Jókai Anna a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Kossuth-nagydíjas magyar író- és költőnő 1932. november 24-én született Budapesten egy polgári család második gyermekeként. 1939 és 1942 között a Mária Terézia téri elemi mintaiskola, 1943 és 1951 között a Zrínyi Ilona Leánygimnázium tanulója volt, már ekkoriban verseket, novellákat írt.

Pályája elején könyvelőként, majd népművelőként dolgozott. 1961-ben magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ezt követően 1974-ig tanított, majd szabadfoglalkozású író lett. 1986-1989 között az Írószövetség alelnöke, 1989-től elnökségi tagja, 1990-1992 között elnöke volt. 1992-től a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2000-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt.

Első novellája, a Családi kör 1966-ban jelent meg, ezt követte 4447 című regénye 1969-ban, amelyet 1977-ig további  öt regény és négy elbeszéléskötet követett. Műveiben gyakran foglalkozik a tanári hivatás problémáival, a szeretet jelenlétével, főhőse a mai magyar átlagpolgár.

Már első regényét is elismeréssel fogadta a kritika, és az olvasók körében is hamar népszerűvé vált. Legismertebb művei: Tartozik és követel (1970), A labda (1971), Napok (1972), Szerelmeink, szeretteink (1973), Szegény Sudár Anna (1989), Ne féljetek (1998), Éhes élet (2012). Regényei mellett elbeszéléseket, verseket, esszéket is írt.

Munkásságát többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (1992), Kossuth-díjjal (1994) és Kossuth-nagydíjjal 2014, Prima Primissima közönségdíjjal (2004), Budapest díszpolgára kitüntetéssel (2012), és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével (2012) ismerték el. 2014 óta a Nemzet Művésze.

Jókai Annát Magyarország Kormánya saját halottjának tekinti, búcsúztatása időpontjáról később adunk hírt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2017. június 08. 07:07
Alapkerdes: kereszteny humanizmus. Mi a kapcsolata az elhunyt ironak, Jokai Annanak, a 20. szazad masodik fele magyar kereszteny muveszvilagahoz? Hogyan viszonyul ez a kevesse olvasott szerzo Pilinszky Janos, Nemes Nagy Agnes, Szabo Magda vagy akar Fekete Gyula, Czako Gabor iroi jelenletehez a diktatura idoszakaban? A kereszteny humanizmus olyan, mint az elet igenlese. A kifinomult (es Lendvai Ildikoval sulyosbitott) Aczel-fele kulturpolitika evtizedei alatt az a keres erkezett az irok fele a kommunistak reszerol, hogy Isten es az O papjai helyett irjanak realista alkotasokat a szocialista viszonyok kozott elo emberrol. Ennek az elvarasnak a tehetseg kulonbozo fokain sokan megfeleltek. Jokai Anna kiallt a migransok ellen, hangja maig kialt a fulembe: "Ezek tulsagosan eroszakosak, miert kene oket beengedni?" Kereszteny humanistakent probalom ertelmezni a mai napig. Ugy hiszem, ha mar katolikus hitrol szolunk, Ferenc Papa hangja itt inkabb mervado. Orban melle allni jelenthet dupla Kossuth dijat, de vegul ugyis az utokor rostaja fogja csak megmutatni, mi az ami fonnmarad rajta.
kálmi
2017. június 06. 10:55
Szép gondolatai emelkedettséget vittek a mai középszerű, trágár, érték nélküli hétköznapjainkba. Nagy kár, hogy sorban távoznak legnemesebb gondolkodóink, Gyurkovics,Csóri, Sütő Csurka,Földesi Margit, Makovecz és most Jókai Anna. Nyugodjanak békében!
red label
2017. június 06. 10:27
Örök békét, a jobboldal egyik tartóoszlopának........
Aerion
2017. június 06. 10:26
Nyugodjék békében, igyekszem elmenni a temetésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!