32 centi és 70 deka – egy anya meséje, ami a koraszülötteket segíti

2017. április 06. 17:49

Ti tudtátok, hogy van olyan kórház, ahol a koraszülött babákat a kezükben viszik le a szülészetről az egy emelettel lejjebb lévő koraszülött osztályra, mert nincs mobil inkubátor?

2017. április 06. 17:49
Finy Petra
WMN

(...)

„Songi egy mesekönyvet szeretne írni a koraszülött gyermekeknek, és azért vág bele ebbe a dologba, mert az övéhez hasonló problémákkal küzdő anyáknak akar segíteni. A kezében egy apró, derűs arcú, pár hónapos kisfiú, akinek fekete fürtjei vidáman göndörödnek a világba. 

Mese a korababáknak

A fiatal nő tovább beszél arról, hogy miért is születne meg ez a mese. A koraszülött babák sokáig, akár hetekig csak inkubátorban lehetnek, ezalatt csupán a kórházi dolgozók érhetnek hozzájuk. Az anyukák nem simogathatják, nem ölelhetik, nem szoptathatják a gyermeküket. De azért szorgalmasan fejik a tejet, hogy amikor a baba kijön az intenzívről, megszoptathassák majd őt. 

Hangodban a varázserő

Ebben a kritikus időszakban, amikor az anya-gyerek kötődés kialakulására szinte alig van mód, mert a mama egyetlen lehetősége, hogy ott áll vagy ül az inkubátor mellett, figyeli a babáját, vagy zokog, vagy fájdalmas depresszióba süllyed, egy út van a kapcsolódásra a gyermekhez: a hang. Az anyák csupán a hangjukkal tudják megérinteni koraszülött gyermeküket. Ő például énekelt az első gyermekének, Hannának, aki szintén jóval hamarabb jött világra a várt időpontnál. A huszonhetedik hétre. A kislány agyvérzést, gyomorvérzést, és tüdővérzést kapott. Olyan barna volt a sérülésektől, hogy az apja azt hitte, kreol bőrrel született.

A Songi karján ringatózó csecsemő már a harmadik gyermeke. Látszik, hogy rutinos szülőről van szó, a bébi úgy simul a vállára, a kezébe, mintha onnan nőtt volna ki. Ennek az anyának a keze sok mindenkinek nyújt támaszt.”

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. április 29. 23:26
Ónodi-Szűcs Zoltán csodát tesz az egészségügyben. Kósa apródja!!!
ThunderDan
2017. április 20. 20:33
Talán induljunk ki abból, hogy Magyarország kifejezetten NAGYON JÓL áll világviszonylatban is a csecsemőhalandóságot tekintve. 2013-tól tovább CSÖKKENT a csecsemőhalandóság, ma már csak 4 ezrelék, ami jelentősen kisebb, mint az OECD (!) átlaga... (6,7 ezrelék). Mindez úgy, hogy viszont - nem kis részben az egyre dominánsabb cigány népesség miatt - kimagaslóan magas a koraszülések aránya. De persze a ZORBÁN... stb. stb. a kötelező kűröket azért fussuk végig. :))
Knerten
2017. április 15. 09:29
Sajnos nem kis számú. Rengeteg pár számára, akik 35, 40 éves korig halogatják a gyermekvállalást, lehet hogy a kicsi, gyenge, beteges, életképtelen szerencsétlenség az egyetlen esély az életben, hogy gyerekük legyen, és már maga a koraszülés is a késői gyermekvállalás következménye. Tehát már csak egyfajta társadalmi szükségszerűségből is mindent meg kellene tenni ezekért a babákért, mivel nélkülük még kevesebb magyar gyerek születne. Arról nem beszélve, hogy ha a te gyereked volna, nem így beszélnél róla, és te is azt akarnád, hogy minden létező és nem létező módon próbálják megmenteni. Annyiban azonban egyetértek, hogy ha a nők nem 35 évesen szülnének először, kevesebb problémás terhesség és koraszülés lenne. A WMN-es feministák tehát jobb lenne, ha előbb a saját házuk táján söprögetnének, ami a koraszülöttek helyzetét illeti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!