Pozitív lett a terhességi teszt? Drága 9 hónap vár rátok

2017. január 31. 20:40

Mielőtt belekezdenénk a témába, szögezzük le: a gyermekvállalásról nem lehet, és nem is szabad kizárólag anyagi szempontok szerint dönteni. Ha a szüleinknél pénzügyi kérdés lett volna a gyerek, nyilván sokan nem születtünk volna meg.

2017. január 31. 20:40
Kotroczó Melitta
Pénzcentrum

(...) 

Ugyanakkor érdemes végigvenni, hogy milyen felmerülő költségekkel kell számolniuk azoknak a pároknak, akik az első babájukat várják, milyen felszerelésre lesz szükségük, milyen orvosi vizsgálatokat javasolnak, és mindez mennyibe fog kerülni. A Pénzcentrum összegyűjtötte, hogy lehet a legolcsóbban kihozni a gyermekvállalást, és mennyit költ egy átlag magyar pár, amikor az első gyermeküket várják.

Kezdjük a legelején: a nőgyógyász gratulál a leendő anyukának. Innentől indul a terhesgondozás, amit a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos, és a védőnő közösen végez. Az egészségügyi ellátórendszerben a várandós gondozás térítésmentes, tehát ha valaki kizárólag az alapellátást választja, akkor vizsgálatokra egyáltalán nem kell költenie. Vannak viszont ajánlott, választható szűrések is, amikért fizetni kell.

Az első vizsgálat alkalmával a szülészorvos tájékozódik a kismama kórelőzményéről, kiszámolja, hogy nagyjából hányadik hétben járhat a terhesség, és mikorra várható a szülés. Már a terhesség elején is dönthetnek úgy a párok, hogy választanak szülészorvost, akihez magánúton is elmennek, és akinél majd szülni fog az anyuka.

A következő egy ultrahangos vizsgálat, amivel megnézik, hogy élő a terhesség, és a méhen belül van. A terhesség első harmadában a háziorvost is fel kell keresni, aki egy általános fizikális vizsgálatot végez, általában laborvizsgálatot és EKG-t is kér. A terhesség 26. hetéig havonta egyszer, majd a 36. hétig három hetente, onnantól pedig a szülés várható időpontjáig hetente szükséges ellenőrző vizsgálat. 

Az említett ellenőrzések is ingyenesek, ha viszont valaki magánúton intézi, akkor minden alkalommal zsebbe kell nyúlni, de orvosonként változó, hogy mennyire mélyen. Egy vizsgálat lehet 3, de akár 20 ezer forint is.

(...)

Aki úgy dönt, hogy a vizsgálatokat is magánúton szeretné, akkor nagyon sok árral találkozhat, és ez függ attól is, hogy az ország melyik településén, és annak melyik intézményébe megy. Egy ultrahangos vizsgálat kerülhet ötezer forintba, de van, ahol elkérnek 15 ezer forintot is.

Nem kötelező, de ajánlott szűrés a 3-4D ultrahang, ami a piaci árakat nézve 20-30 ezer forintba kerül, valamint a magzati genetikai teszteket (Down szűrés, PrenaTest, kombinált teszt, kiterjesztett kombinált teszt) is ajánlanak, ezek ára nagyon változó, de összességében 16 és 100 ezer forint között mozognak (persze találtunk 200 ezres vizsgálatot is). És ezek még csak az »előkészületek«, még magáért a szülésért nem is hálálkodtál senkinek.

Sokk a bababoltban

Feltételezzük, hogy a párnak nincs sem a rokonságában, sem a baráti körében kisgyermekes, akitől esetleg lehetne »örökölni«, vagy kölcsön kapni babaholmikat. Az első látogatás a bababoltban általában kisebb sokkot okoz, főleg a leendő apukának. Meg kell ismerkedni a termékekkel, mi micsoda, mire való, mire van szükség, és az árak sem utolsók.

(...)

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorki
2017. február 08. 14:06
Volt olyan, aki a gyermekvállalást is ingyenesnek gondolta netán, mint a tankönyveket :D A cikk bizonyára jó támpont a célcsoportnak, de a címe nem igazán szimpatikus.
egy genetikusanalattvaló
2017. február 08. 14:05
Egysejtű picsogás ez a cikk. Ha már a gyerekvállalás, szülés költségeit vizsgálja, miért nem a kórházi állását magánbizniszként működtető szülész-nőgyógyász orvosokról ír?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!