A Soros-lista

2017. január 27. 07:58

Nagyon úgy tűnik a Soros-listát böngészve, hogy ahol jól megy az üzlet, akadálytalan a belpolitikát manipuláló nemzetközi hálózatok működése, szimpatikus a beletörődő kormányzati magatartás a szálakat kézben tartó spekulánsnak, ott nő a demokrácia és csökken a korrupció.

2017. január 27. 07:58
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Idők

Az Economist Intelligence Unit nevű elemzőcég legutóbbi felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államok lecsúszott azon páriák közé, ahová Magyarország is tartozik Csehország, Lengyelország, Szlovákia vagy éppen Olaszország, Görögország társaságában. A lesajnáltak csoportja valahogy úgy jellemezhető, hogy demokrácia van ugyan ezekben az országokban, jobb a helyzet, mint mondjuk Észak-Koreában, de a vizsgált kritériumok mindegyikében hiányosságokat, hibákat észlelt a neves szervezet. (...)

Figyelve ezt a listát, az embernek furcsa érzése támad. Olyan, mint a Transparency International (TI) legfrissebb korrupcióérzékelési világranglistáját tanulmányozva. Erről azt kell tudni, hogy miután az összes szervezett és szabadon futó Orbán-fóbiás, élükön a TI-vel, évek óta telerikácsolja a hazai és a nemzetközi nyilvánosságot azzal, hogy óriási nálunk a korrupció, most bociszemekkel csodálkoznak rá, hogy az emberek egyre inkább úgy érzik, tényleg.

Ezen a listán az 57. helyen szerepelünk, olyan ismerős országokkal közel egy szinten, mint Románia, Szlovákia, Csehország, Görögország és Olaszország. Ráadásul a TI meg is jegyzi, hogy ott látványos a korrupció érzékelésének növekedése, ahol romlik a demokrácia minősége.

Ezeken a helyeken tehát igazi demokrácia sincs, a korrupció érzése is jeges szélként járja át az emberek testét-lelkét. Mi lehet velünk a baj?

Töprengésünket a válaszon segítheti két közismert tény megemlítése. A TI tevékenységét jelentős összegekkel támogatja az a George Soros, aki jelentős összegeket bukott azért, mert nem az általa támogatott demokrata elnökjelölt nyert az amerikai választáson. Európa tekintetében pedig nagyon úgy tűnik a Soros-listát böngészve, hogy ahol jól megy az üzlet, akadálytalan a belpolitikát manipuláló nemzetközi hálózatok működése, szimpatikus a beletörődő kormányzati magatartás a szálakat kézben tartó spekulánsnak, ott nő a demokrácia és csökken a korrupció.

Ellenben megnézheti magát az a »populista autokrata« által vezetett ország, amelyik ki akar törni a rusnya pók hálójából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2017. január 29. 16:58
Nyilván, ha valahol Soros érdekében zajlik a korrupció, akkor azt nyitott társadalomnak hívják, ha pedig valahol Soros nem tudja a kormányzatot korrumpálni, ott maga a demokrácia kerül végveszélybe....... :)))
Saigon
2017. január 29. 11:58
Ez a Gajdics valóban ostoba!
Morgen
2017. január 29. 00:21
Már ezer év óta mondom, hogy minden demokratikus felmérés oda sorol bárkit, ahová akar. Bármikor felállíthat bárki olyan ismérveket, aminek senki sem felel meg, de ha ráhúzzuk, hogy az "illető" demokratikus állam, akkor annak kell elfogadni. Nem ám olyan ismérvek vannak, hogy tisztesség, meg szavahihetőség, meg számok, amikkel nem lehet vitatkozni, ó, nem! Meg kézzelfogható dolgok, ugyan már! Olyanok, hogy. Miként érvényesül a szólásszabadság? No, erre ki, mi alapján állapította meg, hogy Magyarországon sehogy sem. Aztán: Kiket kérdeznek meg arról, hogy javult-e vagy romlott-e az életszínvonala? Bárkit, akiről feltételezik, hogy javult, vagy romlott, attól függően, hogy Gyurka bá milyen eredményt vár.
Dvorino
2017. január 28. 13:41
Gajdics úr a korrupció ideológiai szintre emeltetik azáltal, hogy a nemzeti felső/középosztály megteremtésének az eszközeként a helyzetbe hozást akarja megvalósítani. De jóval túlmegy a helyzetbe hozáson ezeknek a milliárdoknak, a milliárdos vagyonoknak az osztogatása. A mostanra ismertté vált szereplők nem saját teljesítményük útján jutottak ebbe a helyzetbe, hanem társadalmi kapcsolatok révén. Vagy, hogy ismerik Orbán Viktort, és mint ilyenek fontos szereplői pillanatnyilag a gazdaságnak. De, hogy ez meddig fog tartani, ez azért kérdéses, mert ugyanúgy a hatalomnak a kénye-kedvétől függ az, hogy meddig maradnak ebben a pozícióban, mint ahogyan odakerültek. Ahogy ezt korábban már néhány alkalommal láttuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!