Mi a PISA van?

2016. december 17. 11:04

Sajnálatos módon sem a kormánynak, sem a tanárnak nincs joga kivenni a nebulók kezéből a kütyüt.

2016. december 17. 11:04
Orbán János Dénes
Magyar Idők

Bár tudom, hogy fatvát hirdetnek ellenem, mégis bátorkodom föltenni a kérdést: ha az idősebb generációk tutibbak a fiataloknál, nem lehetséges, hogy ez a sok progresszív teória felesleges maszlag, és az a klasszikus nevelés és oktatás volt a jó, amiben mi részesültünk?

Van ez így, hogy szembe kell néznünk a tényekkel, és megállapítanunk, hogy el…tuk. A szlogen szerzőjén kívül gondoljunk csak a kommunizmusra, újabban pedig a (neo)liberalizmusra… (...)

Mit várunk el olyan gyerekektől, akik két egy számjegyű szám összeszorzásáért már az okostelefonhoz nyúlnak, akiknek lövésük nincs a természettudományokról, mert a szobában tévén, számítógépen, tableten, okostelón lógva nőnek fel, és még egy békára vagy egy cserebogárra sem mozdultak rá életükben; akik nem olvastak Jókait vagy Móra Ferencet, mert az ilyen avítt cuccokat ciki oktatni a XXI. században? Matematikai tudást? Természettudományokban való jártasságot? Szövegértést és -értelmezést? Ugyan. Sem az agyukat, sem az okostelefonjukat nem tudják használni rendesen. Mi a PISA-t reméltünk tőlük?!

Sajnálatos módon sem a kormánynak, sem a tanárnak nincs joga kivenni a nebulók kezéből a kütyüt. A kedves szülőnek meg nem érdeke, mert a kölök netán megszólalna és megzavarná a Való Világ élvezetében. Hanem akkor ne is várja el azt, hogy Einsteint vagy Da Vincit faragjanak szépreményű csemetéjéből a suliban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
voltospultos
2016. december 18. 13:02
Arról azért nem kéne megfeledkezni, hogy az okostelefonokat, a nyolcmagos processzorokat, a fekvőbeteg vérnyomását, szaturációját, EKG-ját mérő örzőmonitorokat is kitalálják valakik. A nemhülyék, akiknek van tárgyi tudásuk és problémakezelő képességük is. Vagy ahogy Csukás István (Süsü, a sárkány) mondta: Minden gyerek zseninek születik. Aztán beíratják az iskolába... Fizikatanár rokon, nem tudta alkalmazni a gyakorlatban a lejtő fogalmát. Utánfutó elakadt a húszcentis peremen.Általános iskola. Fizikatanár haver, középiskola:Biciklitúra, Levegőben mozgó objektum mögötti nyomásviszonyok. Andrea ne mellettünk tekerj, hanem mögöttünk! Az áramlás magával szippant, nem kell erőlködnöd...!
kuwiq
2016. december 18. 12:42
régen minden jobb volt...
noMores
2016. december 18. 10:37
Sokkal egyszerubb kutyukre kenni az egeszet, mint egy olyan oktatasi rendszert megvalositani, ahol ezekre nem is gondol a gyerek..... Arrol miert nem irtok, hogy a gazdaitok szetbasztak a nemzet jovojet az oktatas tonkretetelevel??
totyalaci
2016. december 18. 09:46
Egyik szemem sír a másik nevet.Egyrészt örülök, hogy egy kormánypárti sajtóban nem esnek neki a tanárnak és igazából a gyereknek sem.(csak nehogy kapjon az író bácsi ezért a puhaságért) Másrészt hiányzik valami az önbevallásból. Az, hogy a mostani tanterv és az iskolára erőltetett központi oktatási szemlélet a lehető legtávolabbra helyezte a hangsúlyokat a mai pedagógia elvárásoktól és megoldásoktól. Most akkor hogy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!