A Putyin fan klub magyarországi tipológiája

2016. december 23. 17:01

Amerika és Oroszország nem „egykutya”. Az egyik a magyar szuverenitást garantálja, a másik azt veszélyezteti.

2016. december 23. 17:01
Gottmayer Lea
Reflektor

1. A kormánypárti »pragmatikus« oroszbarát

Szerinte a Fidesz szimplán pragmatikus. Oroszország fontos kereskedelmi partnerünk. Pont. Ami országaink között van: színtiszta üzlet. Éppen ezért felesleges érzelmeket vinni a dologba. Kéz kezet mos, ennyi. Onnan a legolcsóbb az energia, minek vennénk máshonnan? Ez az ország már nem az az ország.

Az persze, hogy Oroszország nem is annyira fontos kereskedelmi partnerünk, mint szinte bárki más, hiszen még a tíz legfontosabb exportcélországunk közé se került be és import tekintetében is csak harmadik volt 2014-ben, nem fontos.  Az, hogy Oroszországnak szokása az energiakereskedelmet fegyverként használni, szintén nem számít pragmatikus érvnek. Ahogyan az sem, hogy egyetlen forrásból beszerezni az energiát a legkevésbé sem hatékony dolog.

Ez olyan pragmatikus logika, ami szerint a Barátság vezetéket Barátság atomerőműre kell cserélni. Tendereztetés nélkül. De azért azt kell majd mondani a végén, hogy kizárólag azért, mert az ára alacsony, piacilag.

2. A »nemzeti« radikális, antiatlantista oroszbarát

Antikommunistának vallod magad, de a legnagyobb hősöd egy volt KGB-s? 1956 örökösének tartod magad, de a szellemi vezéred szerint a Szovjetunió összeomlása a század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt? A nyugati média hazudik, de a gazdaországod médiája pogromnak nevezi 1956-ot?

Tényleg nem érzel ellentmondást? Akkor neked nagyon jó esélyed van a Bogár László-díjra.

3. Az újbalos »rendszerkritikus« oroszbarát

Az Egyesült Államok legalább olyan rossz. Persze kétségtelen, hogy sok minden miatt lehet, sőt kell kritizálni az USA-t (az iraki háború, Trump vagy épp azért, mert úgy járnak-kelnek a világban, mintha ők lennének az emberi jogok legfőbb letéteményesei),de azért olyan rossznak nevezni enyhe túlzás. Ugyanis van néhány alapvető különbség. Kezdjük azzal, ha az USA-ban el akarják küldeni az egész politikai elitet a fenébe, akkor tessék, meg is teszik. Vagy például igaz, hogy az amerikai csapatok is itt vannak a NATO-n keresztül, de ettől még nem csak az jelenhet meg az újságban, amit ők megengednek. Valakinek ezek talán apróságok. És igen: az USA egy csúnya kapitalista ország, na de vajon Oroszország mi a pék? Ott milyen rendszer van? Nem igazi államilag finanszírozott kapitalizmus? Na de mindegy is. Azok, akik nagyon helyesen ott álltak az amerikai nagykövetség előtt, hogy tüntessenek az iraki háború ellen, most miért nincsenek ott az orosz nagykövetség előtt is? (Akik igen, azoknak jár a tisztelet!)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2016. december 27. 19:56
Egyébként 2006-ban amikor a Gyurcsányi az "Apró-villában fogadta Putyin elnök urat,és még egy kölyök puli kutyát adott ajándékba,azután a balliberális média, azt írta,hogy bezzeg Orbánnal a Putyin elnök úr,szóba sem áll!Egy nemzeti szimbólum kutya ajándékba az valamikor a behódolás volt egy keleti hódító felé!Orbán Viktor milyen kutyát adott ajándékba az orosz elnöknek?
Mezőbándi
2016. december 26. 20:34
Jó lenne már elfelejteni az olyan elfuserált elképzeléseket, hogy egyenlő mércével kell mérnünk minden országot, meg hogy vannak jó és rossz országok -- azt meg pláne el kellene felejteni, hogy egy "jó" ország külpolitikájától nekünk biztosan "jó" lesz, egy "rossz" ország külpolitikájától meg biztosan "rossz" lesz. Amerikának megvan a maga kialakult rendszere, ami az adott körülmények között a lehető legjobb, de mindenesetre a legtartósabbnak bizonyult. Viszont Amerika messze van. Mindig is túl messzinek bizonyult. Mi meg itt vagyunk, Oroszország közelében. EU meg gyakorlatilag nem létezik ilyen szinten. Ez a pragmatizmus kiindulópontja. Nem kell szeretni Oroszországot. Egyetlen országot sem kell, a saját hazánkon kívül. De mégsem lehet az érdekeik ellenében érvényesíteni az érdekeinket. Ami meg az antikommunista kágébést illeti, nos, őt sem kell heroizálni. De ő vezeti Oroszországot. Valószínűleg Angelát sem azért szereti Lea, mert egykor ifjúkomcsi volt.
Bástyaelvtárs
2016. december 26. 00:08
Nagyon jó kis írás! tetszik :) Gratulálok Lea! És onnan tudni, h igaz is minden sora, hogy a birkák csak mocskolódnak, egy árva racionális ellenérv sincs, csak a személyeskedés, ordas köpködés....
Graf
2016. december 25. 12:02
Gottmayer, csak egy kis geopolitikai jártatsságként vedd figyelembe, - igaz, a mai rakéta korszakban ezt nem veszik figyelembe - az Oroszok itt vannak a szomszédban Amerika meg a nagy vízen túl . Valami világosodik nálad ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!