Stumpf und Drang

2016. augusztus 24. 11:34

Desmond Child dalt írt, egy tíz évvel ezelőtti szerzeményét dolgozta fel újra, hangszerelte át, látott el új szöveggel. A dal nem tetszik Stumpf Andrásnak, sőt.

2016. augusztus 24. 11:34
Tallai Gábor
Látószög

Desmond Child dalt írt, egy tíz évvel ezelőtti szerzeményét dolgozta fel újra, hangszerelte át, látott el új szöveggel. A dal nem tetszik Stumpf Andrásnak, sőt, miután tudomást szerez arról, hogy az opus magnum első verziója tíz évvel ezelőtt született, miniszter urat, emlékbizottságot utasít: határolódjon el, vonjon vissza, inkasszózon stb., mert ha nem, elveszik minden, legfőképp a hitelesség! Keserű felállás. A rosszindulat hermeneutikája lengi körül Stumpf vonatkozó szövegeit, miközben – a humorérzékre apellálva – nyilvánvaló, hogy a magyar rockzene »Gadamerje« (az igazság és módszer birtokosa), a riffek mestere független, ami legkésőbb a XX. század óta a hivatásos értelmezők legkecsesebb fügefalevele. (…)

Hogy egyszerűvé formáljam: e fenti, kötelékben repülő véleménycsoport nem kedveli sem a nemzetállami konstrukciót és szuverenitást, sem a teljesítményen alapuló tekintélyeket, de mindenekfölött ellenszenv ébred szívében, ha erős nemzeti jelképeket, Orbán Viktort vagy ezek valamilyen, bármilyen, akármilyen kombójából születő sikersztorit szimatol. Ezen nem csodálkozom, tiszta képlet, ahogy személyes elfogultságom is az (áldozzunk a magyar panaszkultúra oltárán is), hiszen szellemi és fizikai erőforrásaimat immáron jó ideje elvonva szeretteimtől méretes katarzis élmény »megalkotásán« dolgozom (nem egyedül!), mert »kell ez nagyon, igen nagyon…«

És ekkor olvasom Stumpf András mandineres kritikáját, majd facebook-posztját és azon tűnődöm, mekkora hatalma van az egónak (jobban szeretem a Selbstverlorenheit-ot)! Miközben a kitűnő szerző éveket szentelt annak, hogy józanságot és együvé tartozást kombinálva hiteles arcélet adjon önmagának, nem elcsúszik egy banánhéjon? Oscar Wilde szerint csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja. Je signe triste, itt kérem, mindkét tragédia megvalósulni látszik: a tapintat és mértéktartás nem adatott meg, a függetlenség viszont már az övé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székelyharcos
2016. augusztus 25. 08:09
Micsoda idétlen cikk: Pár tény: 1. a dal szar 2.a szöveg gyalázatos,és közhelyes.Csak hab a tortám a "halszagú magyarország".Igen ezt hallani 3.Mi a közös nevező ebben a bárgyú amerika kaptafa dalocskában ebben a bunkó csasztuskában és orbán viktorban? Éppen olyan álnemzeti,műmájer ,hazug szerencsétlenkedés mint orbán egész kormányzása...Igen ezektől ennyi telik... Kb gyurcsótány is hasonlót íratna ha lenne hozzá kedve... nem véletlen szégyenteljes elődje a "barackfa"című zöngemény ami Trianont járatja le...
2016. augusztus 24. 22:36
Ez nem más, mint egy nemzet kulturális és erkölcsi hagyatékának könnyű műfajra váltása, tudatos, központilag irányított, "jópofa és bohém" módon történő devalválása, de úgy, hogy a mosott agyú "értéktulajdonos" is aktívan részt vegyen a saját maga lejáratásában. A praktika ördögi, a siker garantált. Persze, már akkor sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy "egyéb motiváció" is van a dolog mögött.
Rabonban
2016. augusztus 24. 21:17
Csak tudod, Gábor, mostanában az élet nem habostorta, és minden olyan törekvés , amely a fiatalok nevelését célozza, megtámadtatik. A liberális kánon szerint nehogy már befolyásolni akard szegény Y generációt, mikor arra van az applikáció a la Walt Disney-től Bill Gates-ig. Nekik Pokémonokat kell keresniük, nem hősöket.A dolog másik olvasata, temérdek jobb dal van 1956-ról, többek között a projectetek egyik előadójától...persze bőven lennének kötözködők azzal kapcsolatban is. Tök mindegy mit csinálsz, egy lépést teszel, már belekötnek. Egy elszabotált rendszerváltás után ne csodálkozzunk már ezen! Talán szerencsésebb lett volna pályázatot kiírni és közönségszavazatra bízni a döntést a győztes dalról.
Öreg
2016. augusztus 24. 16:05
Nagyon szomorú vagyok: értelmiségi létemre /diplomákkal/ nem tudom, ki a fene ez a Desmond Child! Lehet, hogy feleslegesen éltem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!