Az édes muskotályok klasszikusa: Anett bora 2008

2016. július 13. 16:42

Nagyon sokan rajongtak Demeter Zoltán boráért, terjedt a híre, hogy a valaha készült legszebb muskotály, fergeteges késői szüret, elképesztő beltartalmi értékekkel.

2016. július 13. 16:42
Ripka Gergely
Táncoló Medve

„Most pedig következzen egy igazi élő legenda. Ez a főbor, mely tiszta mádi (Őszhegy) sárgamuskotályt rejt, már paramétereivel is lenyűgöző: 197 g/l cukor (30-as mustfokkal szüretelték), 9-es alkohol, 9,8 g/l sav, 50 g/l a cukormentes extrakt. Noha aszúkat megszégyenítő tokaji főborról van szó, a novemberi szüret után nyolc hónappal már palackba került, tehát egyértelműen a modern, friss, újhullámos édes tokaji borok klasszisa. Mindössze 217 liter (!) készült belőle, tehát nyugodtan nevezhetjük limitált tételnek. Melyet éppen azon a bizonyos meghatározó, legelső Demeter Zoltán kóstolómon ismertem meg, a borásszal együtt (2o1o. március 4, 2oo8-as évjáratbemutató).

Akkor be is táraztam egy 0,375-ös palackot, mely néhány évig a Terroir Club professzionális borraktárában, majd saját pincémben pihent. Nem lehet elmenni a tény mellett: fiatalon azért az illata kirobbanóbb volt. Akkor nagyon sokan rajongtak érte, terjedt a híre, hogy a valaha készült legszebb muskotály, fergeteges késői szüret, elképesztő beltartalmi értékekkel. Eleve ritkán fordul elő, hogy 9 pontos borra két csillagot adjak, de akkor, fiatalon a savakat túlzónak, sorjásnak éreztem, még az extrém cukor mellett is. A tökéletességről most is lecsúszik, de nem a sav miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!