Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

2016. április 18. 10:54

Attól, hogy olvasóként nem foglalkozunk a sci-fi univerzumok politikájával, igencsak jelen van a könyvekben és a filmekben.

2016. április 18. 10:54
Letya
Könyvek, ahogy én látom

Felvetődik a kérdés, hogy a sci-fi univerzumokban csak diktatúrák léteznek? Való igaz, hogy igen nagy hányadában ez az uralkodó. Igaz ennek is vannak különböző válfajai. Vannak katonai- és gazdasági diktatúrák, gondolva itt a Star Wars Birodalmára, vagy a Dűne uralkodó Házaira. Azonban nem minden fekete és fehér. Nagyon sok árnyalata van az elnyomó rendszereknek.

Tóth Csaba a demokratikus rendszerek mellett tette le a voksát, melyek valóban nem a legjobbak, de talán a legelviselhetőbbek. Valljuk be, hogy a demokráciának nevezett berendezkedés a mai világunkat tekintve igencsak messze áll az ideálistól. Nem a nép irányít, még akkor sem, ha ezt akarják elhitetni velünk. Négy évente elmehetünk leadni a voksunkat, hogy mely politikai pártnak szavazunk bizalmat, de utána már semmi beleszólásunk sincs. A jelenlegi demokráciák jobban hasonlítanak mini diktatúrákra, mint valódi népuralomra. Persze, vannak mesterséges gátak, amik próbálják az önkényuralmat megakadályozni, de ezek nem mindig működnek. Az író arra is kitért, hogy mennyire jobb a demokrácia, ami folytonosságot biztosít és a nép jólétére törekszik. Azonban azt se feledjük el, hogy hányszor mondott már csődöt ez az intézmény. Az sem elhanyagolható, hogy milyen könnyen ki lehet játszani a demokratikus intézményrendszereket és azok hibáit. Csak gondoljunk bele, hogy a náci párt is demokratikus választások útján került be a Reichstagba, és a törvényhozás bojkottálásával érte el Hitler egyeduralmát. Ez a párhuzam a Star Warsban is fellelhető. Palpatine sem katonai erővel szerezte meg a hatalmat, hanem megszavaztatta magát kancellárrá, majd később különleges jogosultságokat kért a Köztársaság megvédéséhez, ami végül a Birodalom megalakulásához vezetett.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!