Nem szerencsés, hogy az S&P politikai kérdésekkel foglalkozik

2016. március 25. 12:00

A jegybanki alapítványok ügye kétségtelenül nagy vitát vált ki, de immáron az Alkotmánybíróság feladata, hogy a kialakult jogértelmezési kérdést tisztázza. Interjú.

2016. március 25. 12:00
Nagy Márton
VG.hu

Az S&P leminősítéssel fenyegeti Magyarországot, ha romlik az MNB működésének az átláthatósága és veszélybe kerül az inflációs célkövetés rendszere. Emellett az MNB-alapítványok átláthatóságával is gondja van a hitelminősítőnek. Tesznek valamit azért, hogy ezeket az aggodalmakat eloszlassák?

Nem tartom szerencsésnek, hogy az S&P értékelésében politikai kérdésekkel is foglalkozik, vagyis azzal, hogy milyen pénzügyi intézmények vannak az állami szektorban, s milyen információkat kell kiadniuk. A jegybanki alapítványok ügye kétségtelenül nagy vitát vált ki, de immáron az Alkotmánybíróság feladata, hogy a kialakult jogértelmezési kérdést tisztázza.

De ha annyira hasznos célokat – oktatást, tudományos konferenciákat, tanulmányokat – finanszíroznak az alapítványok, ahogy azt az MNB állítja, akkor miért nem hozzák nyilvánosságra, mire költenek?

Sajnos nem tudom, milyen alapítványi adatigénylések zajlanak.

Mert november végén lemondott az egyik alapítványnál betöltött kuratóriumi tagságáról? Miért tette?

Túl sok lett a teendőm, a monetáris politikától és a pénzügyi stabilitás megőrzésétől az MKB privatizálásán át a tőzsdeelnökségig. Nem akarom szétforgácsolni magam.

Az nem tiltott monetáris finanszírozás, hogy az MNB-alapítványok közel 200 milliárd forintot tartanak állampapírban?

Nem, mert az alapítványok elváltak az MNB-től. Emellett a jegybanki alapítványok úgy jöttek létre, hogy a vagyonuknak csak egy részét használhatják fel közvetlenül, a másik részét befektetik, csakis alacsony kockázatú állampapírba. Hiszen, ha különféle részvényekbe tennék, akkor azzal kritizálnák őket, hogy kockáztatják a pénzüket. Ha az MNB tartalékba teszi az eredményét, az olyan, mintha nulla százalékos kamatozású bankbetétet nyitna. Ehhez képest az MNB az eredményéből juttatott vagyont az alapítványoknak, amelyek azt biztonságos, hazai állampapírokba fektetik. Ez biztos hozamot hoz, amit az alapítványok a céljaikra fordítanak, melyek teljesülését követően a vagyont visszaadják az MNB-nek. Azt majd a jövő eldönti, hogy e jelenlegi szervezeti és működési struktúrában az alapítványok jól működnek-e.

Ugyanakkor ingatlanokat is vesznek az alapítványok, méghozzá luxusokat, lásd a Vörösmarty téri Kasselik-Ház, a Várban lévő műemlék-épületek, kastélyok, kaszinó épület.

Ezek viszont részben a működésüket szolgálják, részben ugyancsak hozamot hajthatnak. A lakosság is állampapírba és ingatlanba fektet. Ha körülnézünk a világban, a jegybankok nagy része hatalmas képtárral, ingatlanállománnyal rendelkezik, s van olyan, amelynek saját egyetemet működtet. Több jegybanknak pedig van alapítványa. A probléma, hogy sokan e tevékenységüket száz év alatt építették ki, s a társadalom mára elfogadta őket. Lehet, hogy az a baj, hogy Magyarország pedig túl gyorsan építkezik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vologya
2016. március 26. 12:26
A nyilatkozat is tökéletesen megalapozza az MNB hibátlanságát és a riportalany alapfizetésének 4,5 millió Ft-ra emelésének indokoltságát. A héten az euroval szemben 3 Ft-tal gyengült a Ft. Ezen kb. 30-40 Mrd Ft-ot fognak keresni az MNB alapítványai. Persze ennek árát triplán megfizetik a magyar polgárok.
kuc-kuc
2016. március 26. 02:07
nem szerencsés hogy szabadon lopjátok a közpénzt.
ppix
2016. március 25. 16:35
"Nem tartom szerencsésnek, hogy az S&P értékelésében politikai kérdésekkel is foglalkozik, vagyis azzal, hogy milyen pénzügyi intézmények vannak az állami szektorban, s milyen információkat kell kiadniuk." Nyiff-nyaff. Naná hogy foglalkoznak politikával, még jó hogy nem ajánlják befektetésre a diktatúra felé sunnyogó, titkolózó latorállamokat. Nem tudom hogy meri kritizálni ez a köcsög az S&P-t, amikor ilyen köcsög módon nem válaszol kérdésekre: "miért nem hozzák nyilvánosságra, mire költenek? Sajnos nem tudom, milyen alapítványi adatigénylések zajlanak." Kár itt szépítgetni, sitten fogjátok végezni a gazdáitokkal együtt, aljas hazaáruló banda...
tothjanj
2016. március 25. 16:20
Nem szerencse kérdése az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!