Új távlatok a big datában: arckifejezésekben olvas a program

2015. december 01. 16:00

Az egyre több adatot feldolgozó gépek olyan interakciós formákat is képesek értelmezni, mint az arckifejezések. Rana el Kaliouby, az Affectiva társalapítója az érzelmi számítások egyik abszolút szaktekintélye.

2015. december 01. 16:00
Rana el Kaliouby
Smithsonian

„A billentyűzettől az egérig, érintőképernyőig és hangfelismerésig ívelő folyamat következő logikus állomása, amikor emberi arckifejezéseket detektál és értelmez a számítógép. Az érzelmi számítások emberek és gépek közötti kommunikációs akadályok megszüntetésére keresnek a mosoly, vigyorgás, szemöldökráncolás stb. nem verbális nyelvezetét is hasznosító újfajta interakciós módszereket. Racionális gondolkodásunkat érzelmek irányíthatják vagy információkkal gazdagíthatják. Eddig viszont kimaradtak a digitális élményből. Okostelefonunk tudja, kik és merre vagyunk, azt viszont nem, hogy mit érzünk. Ha az eszközök tisztában vannak érzéseinkkel, hatékonyabban tudják az autót, otthoni világítást, hőmérsékletet, zenét vezérelni. Az Affectiva törzsfogyasztói hirdető-, marketing- és médiavállalatok, de fejlesztéseink hamarosan az egészségügyet is érdekelhetik. Gyógyszertesztekről, kezelési eljárásokról kaphatnak szerteágazóbb visszajelzéseket a betegektől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!