Állati protézisek

2015. december 03. 09:34

Vincent hátsó lábai nélkül született, ma két titánprotézissel teljes értékű macskaként éli ragadozó életét.

2015. december 03. 09:34
Michelle Starr
cnet

Kevesen tudják az állatorvos-tudományban éppúgy használnak kortárs technológiákat, mint az emberi gyógyításban. Sőt itt „kicsiben” ki is lehet próbálni olyan gyógyszereket, technológiákat, melyeket később az emberkísérletekben is alkalmazni lehet. Az ortopédia ugyanolyan komoly tudományággá fejlődött az állatok gyógyításában is, mint az emberekében. A Lloyd Veterinary Medical Center ortopédiai sebészetén műtötték meg Vincentet is a cirmos kandúrt, aki 2 titánprotézist kapott a hátsó lábai pótlására. Mára teljesen úgy viselkedik és közlekedik, mint egy rendes macska. Jelenleg 25 hasonló műtéten átesett macska él a világon, aki a BioMedtrix megoldásait használja. Ők kifejezetten állatok számára készítenek az anatómiájukat felhasználva speciális protéziseket. Vincent első műtétjére 2014 februárjában került sor, ekkor helyezték be a titán pótlásokat és illesztették a csontozatához. Majd a csontot ránövesztették erre, de naponta kellett antiszeptikus spray-el kezelni folyamatos felügyelet alatt a cirmost, nehogy elfertőződjenek a sebek, hiszen azok kilógtak a lábai élő részéből. Fokozatosan újabb műtétekkel növelték meg a titán protézisek hosszát, egészen addig, míg el nem érték egy Vincent korának megfelelő macska lábának az anatómiai nagyságát. Erre azért volt szükség, hogy teljesen elfogadja a szervezet az idegen anyagot, másrészt úgy épüljön be, hogy ugrani is képes legyen vele, mint egészséges fajtársai a processzus végén. A műtétsorozat sikeres volt, Vincent ma boldog macskaként éli életét és példaként szolgál arra, hasonló esetekben milyen megoldás segíthet, nemcsak macskáknak természetesen, hanem más négylábúnak is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!