Nem hagyhatom, hogy pocskondiázzák a hazámat

2015. december 08. 11:43

Az irodalom meghalna a politikai korrektségben! Egyszerűen belepusztulna az irodalom, mert az ízét, zamatát, különlegességét venné el, ha állandóan óvatoskodva kellene fogalmazni. Interjú.

2015. december 08. 11:43
Jókai Anna
Parókia Portál

Azt mondja, hogy nem vagyunk könnyű helyzetben egy olyan világban, ahol nem lehet nevén nevezni a dolgokat...


Aki a politikai korrektséget kitalálta és általános érvényűvé akarja tenni, az erőszakot tesz az emberi szabadságon. Nem a szavaktól kell félni, hanem a szavak mögött rejtőző szándéktól és indulattól. Attól, hogy valamit néven nevezünk, még nem vagyunk gonoszak, vagy rosszak, csak akkor, ha mindezt sértő szándékkal tesszük. Néha még egy egészen durva megállapítást is lehet kedvesen elmondani, úgy, hogy az nem sértő a másik számára, és van olyan is, amikor fehérgalléros bűnöző módjára lehet valakit leszúrni úgy, hogy elsőre észre sem veszi, mégis tönkremegy.

Mondana erre példát?

A politikai korrektség olyan minősítés, amely meg akarja határozni, hogy pontosan milyennek kell lenni, hogyan kell fogalmazni. Az irodalom meghalna a politikai korrektségben! Egyszerűen belepusztulna az irodalom, mert az ízét, zamatát, különlegességét venné el, ha állandóan óvatoskodva kellene fogalmazni. Mi volna, ha az Othellót úgy mutatnák be, hogy a bőrszínét illetően kihívásokkal küszködő hadvezér, ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanák: fekete volt. Mi ebben a sértő? Nem is tudom felfogni. Az egyik ember fehér, a másik fekete, a harmadik sárga...

Ön szerint mi hozta a változást, hogy sokan belementek a játékba és nem beszélnek konkrétan?

Erős szellemi diktatórikus egyének vannak közöttünk, akik bizonyos elvek mögé bújva diktálnak. Ezt a vonalat aztán átveszi a sajtó is, és jaj annak, aki ettől eltérően kezd beszélni! Ez azonban nem viszi előrébb a világot, sőt, sokkal inkább hazugságra kényszeríti. (...)

Akkor mi az igazi hazaszeretet?

A hazaszeretet helytállás a mindennapokban. Tudom, hogy magyarnak teremtett az Isten, és a feladatomat végrehajtom, legyen ez bármi. Nem hagyom, hogy pocskondiázzák, megalázzák a hazámat, de nem is dicsőítem túl. A bezárkózó nacionalizmus és sovinizmus ugyanolyan veszélyes, mint a mindenben feloldódó kozmopolitizmus. Az egész világot lehet szeretni, becsülni és ebben szeretetben megkülönböztetett szerepet kell adni saját hazánknak, szerintem ez a keresztény felfogás.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galahad
2015. december 10. 16:46
1. Ha valaki rosszul értelmezi, amit írtál, akkor mondd azt. A "hazugság" erre (idézőjel nélkül :-P ) túl erős. Ettől azonban még nem változik meg az a tény, hogy az analógiád hamis. 2. 2015. december 9. 19:26-kor pontosan leírtam, hogy a konkrét esetben mit jelöl az idézőjel. Most addig ismételgessem, amíg végül elolvasod, vagy mi?
asszem
2015. december 09. 11:02
Írói nagyságát bizonyítja többek között az is, hogy az elsők között, mikor mi erdélyiek még nem voltunk divatban, jött el hozzánk, hogy elvarázsoljon minket személyes jelenlétével a helyi Kultúrpalota kistermében is a nagyszerű írónő. Nekünk erdélyieknek nagyon sokat jelentettek mindenkor a becses írónő munkái, ugyanis a jó írói vénával kezelt magyar szónak van egy olyan különleges hatása, amely szerint aki azokat elolvassa, annak tudata mindenkor képes feltöltődni új alkotóenergiákkal, jósággal, igazi emberséggel, szeretettel, együtt érző készséggel. Mi több hosszú távon a nyomtatott betűk nyüvői valóságos látnoki képességekkel is felvérteződnek, s így képesek lesznek rendszeresen olvasni hajlandó feleink mindenkor a megfelelő időben reagálni a rájuk szakadó vészhelyzetek esetén. A helyesen művelt nyomtatott magyar szó ugyanakkor képes egy különös fajta élettüzet beköltőztetni a szívünkbe, amely szívünkben mindörökre fészket verő örökkön-örökké bennünk lüktető magyarságtűzünk képes lesz minket a teljes életünk során felelősségteljes, minden kellő időben reagálni képes, cselekvő gondolkodásra ösztönözni. A helyesen használt magyar nyomtatott szó akár gyógyítani is képes, sőt, késleltetni tudja a ránk törni igyekvő öregedési folyamatoknak a gyors lezajlását. A nyomtatott magyar szónak nincsen párja a nagyvilágban, és ha nem öljük ki belőle a róla fakasztott magyar nemzeti érzések jobbító jellegű hatását, ezen minket mennyei pajzsként magyarságtűzzel megáldó isteni szóvarázslat által, képesek leszünk akár egymagunk is egy teljes nagyvilágba visszahozni a normalitást. Ellenkező esetben, a magyar nemzeti érzéseknek kiirtása a magyar ember tudatából,egy ilyen elkövetett merénylet, valóságos monstrumot szül az ezen cselvetéseknek könnyen bedőlni hajlamos, sötét jellemű, botcsinálta üresfejű magyar írófeleinkből. Jókai Anna írónő mindig is a jó oldalon végezte írói küldetését, így általa mi is többek lehetünk, része a magyar szó által beteljesülni várható földi mennyországunk nagyszerű világának
Morgen
2015. december 08. 21:28
Jókai Anna tisztán, világosan, tisztességesen beszél, mint mindig. Isten áldja meg Őt!!
Morgen
2015. december 08. 21:27
A PC duma erőltetése egyenlő a diktatúrával. Ha valaki ma TV-t néz, rádiót hallgat, tulajdonképpen semminek sem tudja meg a lényegét. A híreket PC módon tálalják, celebeken kívül nem is foglalkoznak emberekkel, a tudomány nagy része áltudományos sarlatánok kezében van. A politikai "píszik" meg egyenesen utálatot váltanak ki az emberből. Olyanná vált a világ, mintha csak műnők és műférfiak élnének benne . Az már nem is ember, aki nem szabatja át magát, nem buzi, nem leszbi, merészel fehér ember lenni, mintha bűn lenne bármilyen bőrszínűnek lenni. A terroristákat , a gyilkosokat sem lehet felismerhetővé tenni, manapság már csak az állampolgárságukat jelölik meg, eljön az idő, amikor már a nemüket sem szabad közölni. Európa ezért hozta létre az UNIO-t, hogy szabályozza azokat a dolgokat, amelyeknek természetüknél fogva kell létezniük, ilyen a szólás-szabadság, a nemzet (hogy a lényegeseket említsem). Bolondokháza ez már, nem emberi társadalmak egymás mellett élése. A hazaszeretet meg azt jelenti, hogy ebben a forgatagban van egy nemzetem, ahol a hazám földjén érte , ezáltal magamért és a családomért dolgozom, becsülettel közelítem meg a közösséget és tisztelettel az embertársaimat. Ettől távolodunk fénysebességgel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!