CHiP, a robotkutya

2015. november 10. 08:59

A robot háziállatok egyre népszerűbbek, AIBO „halála" után viszont csak olcsó másolatokkal találkozhattunk. A WowWee CHiP nevezetű ebe méltó utóda lehet a japán házikedvencnek.

2015. november 10. 08:59
Lance Ulanoff
Mashable

Az emberiség történelmének leghíresebb robotkutyája AIBO volt. A japánok robotok iránti olthatatlan vágya valószínűleg nemzeti jelleg, de lehet, hogy inkább pszichológusoknak kellene megfejteni a rejtélyt, hogy miért nem érik be hús és vér ebekkel, miért kell a digitális, műanyag másolat. Voltak ugyan kísérletek, mint az iCybie és társai, de gazdáik nem kedvelték ezeket és nem is tudták megszeretni őket, mint az AIBO-t, az etalont. Robotkutya fronton tehát már régóta érett a helyzet egy méltó utód kivitelezésére, most a WowWee cég szerint itt a új vetélytárs (az AIBO-t már nem gyártják és hivatalos temetéseket is rendeztek a robotoknak a japán nyugdíjasok). Bele is raktak minden kurrens technológiát, ami elérhető ma a robotikában, hogy majdnem olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, mint egy rendes házőrző. 
 
CHiP (Canine Home Intelligent Pet)200 dollárba fog kerülni, elsőként fekete-fehér színben kerül forgalomba (még csak prototípusok léteznek belőle). Telepakolták szenzorokkal, infrával tájékozódik, 360 fokos kamerát is szereltek rá, hogy könnyen megtalálja majd a szobában a játékszereit: a labdáját és a gumicsirkét is. Bluetooth-al kommunikál gazdájával, egy speciális nyakörvön keresztül. Így tudja követni is a lakásban, de a töltőállomását is ezen keresztül keresi fel, ha egy kisebb villa lenne majdani otthona. Mindenféle kutyafajta hangját és szokását tudja utánozni, de a gazdájának kell majd okostelefonjával beállítani pontosan, hogy milyen élő fajták tulajdonságait és jellemzőit imitálja. Habár robot, tettek bele egy egyszerűbb mesterséges intelligenciát, így mint egy rendes eb tanul is és fejlődik, illetve megtanulja  a gazdái életmódját is követni, tehát nem ébreszt fel hajnalban és nem fogja szétrágni a papucsokat sem. A CHiP legnagyobb előnye, hogy robot, így nem kell állatorvoshoz sem (csak szerelőhöz) vinni és sétálni levinni a parkba naponta háromszor. Elég megdöbbentő is lenne, ha Kőbányán a Gyakorló utcai kutyafuttatóban találkoznánk egy ilyen robottal, eleve reménytelenül venné fel a harcot bundás fajtársaival.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!