A biodinamikus borok egyedibbek

2015. november 12. 09:26

A biodinamika az egyediséget erősítő folyamat, tehát a biodinamikus borok egyedibbek, ha úgy tetszik egyéniségek, amelyek magukon viselik a szőlész és a borász személyiségét is.

2015. november 12. 09:26
Franz Weninger
Mitiszol

„NR: Az egyik legjellemzőbb kérdés a biodinamika kapcsán, hogy miként érhető tetten a borokban ez a szemléletmód. Te tapasztalsz különbséget a boraidban amióta organikusról biodinamikusra váltottál?

FW: A biodinamika az egyediséget erősítő folyamat, tehát a biodinamikus borok egyedibbek, ha úgy tetszik egyéniségek, amelyek magukon viselik a szőlész és a borász személyiségét is. Úgy érzem a saját boraim bizonyos értelemben hasonlítanak rám és élettel teliek.

NR: Néhány évvel ezelőtt, a Terra Hungarica mesterkurzusán előadásodban azt mondtad, hogy a szőlő fő gyökerei elsősorban a vizet veszik fel a mélyből, míg a felszínhez közeli gyökerek veszik fel a tápanyagot és az ásványokat a velük szimbiózisban élő mikroorganizmusok segítségével. Továbbra is hiszel ebben, és ezt tapasztalod a saját ültetvényeiden is?

FW: Abszolút. Ez olyan egyértelmű, mint, hogy az alma a földre esik a fájáról. Örület, hogy a borvilágban még mindig mennyien beszélnek a mélyre hatoló györekek jelentőségéről. A györekek felületének összesége, nagysága sokkal fontosabb, mint a mélységük. Én arra törekszem, hogy minél több apró gyökér legyen sok-sok elágazással, és ez valójában a legfelső 30cm-ben valósítható meg, persze csak az élő talajokban.

NR: Meglátásod szerint mi pontosan a mineralitás és honnan ered? A talaj összetevőiből vagy a termőhelyre jellemző élesztőpopulációktól?

FW: Minden talaj egy speciális makrokörnyezetet teremt, amelyekben különböző őshonos növények élnek (például nálunk a Steiner dülő forró, köves, de mészkő nélküli talaján csak üröm és cickafark nő). Ennek köszönhetően a talajban élő mikroorganizmusok összetétele is változik dülőről dülőre, így a szőlő gyökerei is eltérően »táplálkoznak«, a szőlőhéjon lévő élesztőpopulációk is különbözőek, végezetül ennek következtében a borok is eltérő ízűek lesznek. Tehát egy adott terroir megtapasztalásának első lépése az azt takaró növényzet szemügyrevétele, tápanyag nélkül nincs élet a talajban. Elszomorító, hogy Magyarországon még mindig mennyi ültetvény van a talajt takaró növényzet nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!