Hálózatok és hangyák

2015. november 12. 09:31

A hangyák járatainak logikájából sokat tanulhat az ember, ha saját virtuális hálózatait optimalizálni és tökéletesíteni szeretné.

2015. november 12. 09:31
Ben Schiller
Fast Company

A hangyák komplex, viszont erőforrás kímélő és központi irányítást mellőző hálózatokban élnek, az emberek csak tanulhatnak ezekből hatékonnyá téve saját „virtuális” hálózataikat. Ha körbenézünk egy parkban, a hangyakolóniák tevékenységét szemlélve, első pillantásra semmi értelmét nem látni az egésznek, valami kaotikus dolognak tűnik, ahogy esik úgy puffan vélekedik a legtöbb laikus szervezik meg a rovarok birodalmukat. Egy hálózatkutató már viszont élvezettel csettint a nyelvével, hiszen a természet a tenyerén szállítja neki a remek és tökéletes megoldást, csak le kell azt másolnia a digitális világába. Ugyan a hangyák élelmiszer szállítására és közlekedésre használják ezeket a járatokat, az ember pedig információ továbbításra használja ma a hálózatot a leginkább pl. a Facebookon vagy mesterséges intelligenciák móresre tanítására, a látszólag 2 különböző dolog mégis ugyanazt a tevékenységet fedi le. Lehet tehát a hangyáktól is tanulni, a filmben úgyis már változott át színész rovarrá, hogy minden képességét kiaknázza a saját hasznára. 

A hangyák kollaborációja fenomenális, nemcsak kiépítik, de folyamatosan karban is tartják a hálózatukat és javítják, ha emberi beavatkozás miatt megsérül, mindezt úgy teszik, hogy minél hatékonyabb és erőforrást kímélő is legyen a bolyban élő közösségnek. Nincs központi akarat és irányító mesterséges intelligencia és a kollektív tudat is csak emberi képzelgés, sőt nem is látja maga az egyedi hangya a közösségben a teljes hálózati struktúrát magát, mint egy térképet. Legalábbis ezt a nézetet képviseli Arianna Bottinelli az Uppsala University professzora Finnországban. A hangyák hálózatkezelése azért lenyűgöző, mert minden tagja csak információ morzsákat ismer a Nagy Egészből és ez a sok egyed közreműködése teszi élővé és organikussá az egész hálózatot és elpusztíthatatlanná is. Ehhez képest a mai internet csak olcsó utánzat lehet, látjuk sérülékeny is, mert rögvest beijedtek az Amerikaiak, ha az oroszok elvágják a tengeralatti adatkábeleket vége a digitális világuralmuknak. Bottinelli 2 év munkájával felállított egy matematikai képletet, amivel az állati és decentralizált hálózatépítést és szervezés lehet utánozni humán megoldásokban is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!