A Fidesz-uralta média miatt lett ennyire menekültellenes a magyar?

2015. október 30. 11:41

A szakmaiságot és a következetességet teljes mértékben nélkülöző, a Fidesz által uralt kommunikáció a menekültekkel kapcsolatban eddig nem szült mást, csak feszültséget és frusztrációt.

2015. október 30. 11:41
hata.mari
Ténytár

A kormányzati kommunikáció hamar megfordította a TEK árbocát is: a terrorelhárítás főigazgató-helyettese egy nap leforgása alatt vett fordulatot. Délelőtt még azt nyilatkozta, hogy a terrorizmus kapcsán a fő veszély nem a migrációból következik, hanem a társadalmi integráció kudarcából fakadó radikalizmus, néhány órával később pedig már kénytelen volt szabadkozni a sajtónak azzal, hogy »...ez egy politikai és nem szakmai kérdés, [...] mi alapvetően végrehajtók vagyunk«.

Az iszlamofóbiára és társadalmi frusztrációra építő kormányzati kommunikáció teljesen eluralta a közbeszédet. A témával foglalkozó szakemberek, civil szervezetek és szempontjaik alig jutottak érvényre a diskurzusban, az ellenzék pedig igazodott a Fidesz által megszabott kommunikációs keretekhez, amelyben a menekültek határsértőkként, bűnözőkként beállított menekültek, gyakran bűnözőkkel azonos módon ábrázolják - bilincsben, arc nélkül, maszkos rendőrökkel körülvéve - a mainstream médiában, az index.hu-n és az RTL Klubon kívül nem jellemző, hogy a menekülteket megszólaltatnák, a témát a politika szempontjából mutatják be.

Eközben a közmédiában előkerültek a „menekült-telefonos” híradások, amelyek - mára kiderült - nyíltan manipuláló képsorokkal próbálták a menekültek ellen kelteni a közhangulatot. A közmédia kormánypárti kötődésű, valamint teljesen hiteltelen elemzőkkel próbálta csúcsrajáratni a menekültellenes propagandát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. január 26. 18:15
A migránsok nem szorulnak ellenkampányra - elég az objektív tájékoztatás a viselkedésükről. A német médiában természetesen ezeket cenzúrázzák, ahogy a röszkei eseményeknél is tették.
memocrat
2016. január 25. 22:00
A nyugati média megszólaltat menekülteket, gazdasági bevándorlókat, sőt megjelentet manipulatív képeket, riportokat is. Mégis emelkedik a migránsokat elutasítók aránya a nyugati társadalmakban is. A helyzetet rontja, mikor szembesülni kell a szeméttel, mocsokkal, kicsinyes kritikákkal, bűnözési statisztikákkal, amelyek természetes velejárói a mostani válságnak. Ilyen tömeget képtelenség olyan gyorsasággal elhelyezni, az eljárásokat korrekt módon lefolytatni úgy, hogy ne legyenek súrlódások. Menekültellenes hangulat nem jellemző sehol Európában, migránsellenesség talán. Szélsőséges csoportok voltak, vannak, lesznek, ahogy manipulatív hangulatkeltők is, akik politikai haszonszerzésért szenzációt csinálnak bárki nyomorúságából. Sajnos.
balbako_
2016. január 21. 07:24
A köztévé miután hírtévévé vált példásan jár el ugyanis az információkat vágatlan egyenesadásban közli. A háttérbeszélgetések, mint mindenütt a világon kormánypártiak, de hír maga teljesen korrekt, megkockáztatom - és a kipattant ügyek támpontot adnak erre - korrektebben tájékoztat, mint a BBC. Az egyenesadások pedig arra alkalmasak, hogy ki ki maga dönthesse el mit fogad el, mit utasít el, miről mi a véleménye. Amit a baloldal kifogásol valami ellen híradó amit kigründoltak és amikor hatalomra kerültek az lett a főhíradó. Ez is megvan, csak nem az M1-en. Akit érdekel ott az ATV és az RTL.(Index,Origo, 444, stb) Viszont ezek azért hatástalanok, mert a tényanyag nulla az elfogult kommentár van helyettük. Hát ez nagyon snassz és a Fidesz és Orbán erősödése mutatja ez nem válik be.
tyIer durden
2015. december 11. 22:27
Ezen a "Fidesz uralta médián" is mindig felkúrom magam. Miről beszélnek ezek, amikor gyakorlatilag a közmédián kívül alig van Fideszes média? A netes újságok amelyek jobboldaliak (Magyar Nemzet, Mandiner, Magyar Hírlap..), azokat lényegesen kevesebb ember követi, mint a libsibolsi lapokat (HVG, Origo, Index, 444, Népszava, Népszabadság, stb). Ráadásul a nagy kereskedelmi TV-k is mind komrányellenesek, főleg az RTL, a TV2 az kiegyensúlyozottabb, de az sem mondható kormánybarátnak. Míg a közélettel foglalkozó TV-k, mint a Hír TV vag az ATV, nos ott is nagy túlsúlyban van az ATV. Emellett gyakorlatilag minden színház ballib befolyás alatt áll, a mozifilmekből is a liberós propaganda csöpög, stb. Szóval úgy mégis, mi a büdös kurva anyátokról beszéltek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!