Alapítson-e az EU egy új Hongkongot?

2015. szeptember 14. 13:21

Az ötlet szerint magánbefektetők (és/vagy külföldi állami szponzoraik) 30-50 évre lízingelnének egy lakatlan területet egy országtól, és ott felépítenének egy új várost, piacbarát szabályozással és szabad bevándorlással.

2015. szeptember 14. 13:21
Zsoldos István
Guruló Hordó

„Az új Hongkongok (vagy Szingapúrok) létrehozásának ötlete nem most született. Paul Romer amerikai közgazdász már évek óta kampányol a »charter city« (talán »alapítványi város«-nak fordítható) gondolatával (itt a kötelező TED videó). Az ötlet szerint magánbefektetők (és/vagy külföldi állami szponzoraik) 30-50 évre lízingelnének egy lakatlan területet egy országtól, és ott felépítenének egy új várost, piacbarát szabályozással és szabad bevándorlással. Eddig csak fejlődő országok merültek fel, mint potenciális bérbeadók – most Honduras tűnik a legesélyesebbnek, de ott is vannak bőven problémák és kételyek a projekttel kapcsolatban.

Az EU-ra nem jellemző a libertariánus beütésű kísérletezgetés, de ha nagy számban érkeznek menekültek/bevándorlók, ez változhat. Az EU bérbe vagy megvehetne egy elhagyatott marokkói tengerpartot, valamelyik szigetet a Zöld-foki szigetekből vagy mondjuk St. Helenát ha valami távolabbit szeretne. A bevándorlók vállalnák a törvények betartását, de azokat nem változtathatnák meg - aki ezt nem tartja be az büntethető/kitoloncolható a független bíróságok döntése után. A törvények és a rendőrök mondjuk angolok lennének, a katonaság dán, az üzleti szabályozás új-zélandi, hogy ne csak EU-s inputok legyenek. Az alapvető fizikai infrastruktúrát az EU építhetné ki, és a piacbarát, stabil jogrendszer és az olcsó munkaerő vonzaná a befektetőket.


Bárki odaköltözhetne - talán a többség nem is menekült lenne, hanem mondjuk a jobb élet reményében odaköltöző kínai, pakisztáni vagy más fejlődő országbeli bevándorló. Azok, akik nem kaptak tartózkodási jogot az EU-ban, választhatnák azt, hogy az EU ide szállítsa őket és ne máshová toloncolja. Az EU meghatározhatná, hogy milyen minimális ellátást biztosít és kinek (alapvető orvosi ellátás a 18 év alattiaknak? Vagy mindenkinek? Napi 2000 kalória? Általános iskola kupon, versengő szolgáltatókkal?) és a magánszervezetek is beszállhatnának a szociális segélyezésbe és oktatásba. Nagy eséllyel az egész dolog önfinanszírozó lehetne egy idő után, még nagyon alacsony adók mellett is. És az építési területek felértékelődése is az összköltségeket csökkentené - egy klasszikus ingatlanfejlesztési projekt lenne, ahol az EU megépíti az infrastruktúrát (beleértve a jogi és intézményi infrastruktúrát is), jönnének a felhasználók és profitálna az emiatt felértékelődött telekárakból.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2015. szeptember 14. 22:15
Bissau-Guinea? Szerintem Fletóék is ezen dolgoztak, csak közpénzből és lebuktak?
Dénia
2015. szeptember 14. 19:09
Nem lenne egyszerűbb a létező országok rendberakásában segíteni? Csak be kéne fejezni a háborúkat. Ja, hogy ezeknek vannak ásványkincseik, meg egyéb értékeik....
TAVIROZSA
2015. szeptember 14. 15:03
Én arra gondoltam, hogy csak az maradhasson 6 hónap után, aki el tudja magát és a családját tartani ! 0 euro segély, csak munkahely biztosítása és a nők is dolgozzanak, úgy mint pl.Magyarországon, ha nem megy lehet menni máshová ! Na mindjárt lenne mozgás !
MOPO3OB
2015. szeptember 14. 14:20
Az ötlet nem rossz. De ugye nem azért lett így megszorongatva Görögország, hogy ők "lízingeljék" azt a szigetet?! Inkább az Atlanti óceánra kellene építeni egy mesterséges szigetet és arra építeni ezt az Új Hongkongot. És az sem baj, hogy közelebb van az USA keleti partjaihoz mint Európához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!