A tőkekirály

2015. július 30. 15:00

Nem tartom szerencsésnek, ha a közvélemény bírálatával találkozik egy döntéshozó vagy politikai szereplő, mert földet, szőlőt vásárol itt. Ez a fajta elköteleződés ugyanis számomra azt jelenti, hogy az illető hisz Tokaj jövőjében. Interjú.

2015. július 30. 15:00
Tombor András
Figyelő

- És lesz forrás? A VS.hu szerint megromlott a Tokaj Kereskedőház és a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő viszonya.

- Én nem érzek ellentétet a két szervezet között, hiszen a vagyonkezelő a kereskedőház tulajdonosa, a döntéseit végre kell hajtanunk. Ha viszont a menedzsment nem ért egyet a tulajdonos határozatával, jogában áll félreállni, de nem látom, hogy jelenleg mást gondolna a jövőről. Inkább arról lehet szó, hogy a 2014-es választás után új vezetés került a fejlesztési tárcához, valamint a vagyonkezelőhöz, és érthető, hogy még nincs elég információjuk ahhoz, hogy megítéljék, mely lépések a legsürgetőbbek. Türelmesek vagyunk, s készen állunk, hogy folytassuk a 2012-ben elfogadott koncepció megvalósítását.

- Eddig a tulajdonos is türelmes volt. Mikor lesz nyereséges a kereskedőház?

- A terveink szerint legkésőbb 2020-tól már nyereséget termel a vállalat. Az állami tulajdonú kereskedőház missziója, hogy megalapozza a borvidék stabilitását, a jelenleginél is több ember megélhetését biztosítsa felvásárlóként és segítse a fejlesztéseket. Mindezt egy fenntartható gazdasági modell keretében megvalósítva. Ha nincs profit, hosszú távon nem lehet fenntartani a fejlesztést. A szőlőtermelők boldogulását pedig csak a profitunkból tudjuk finanszírozni. Továbbra is azért fogok lobbizni, hogy a minőség mellett elkötelezett beszállító szőlőtermelők valamilyen formában tulajdonrészt kapjanak a vállalatban, ha a kereskedőház nemzetközi szinten is jegyzett borászattá válik. A tulajdonosi érdekeltség ugyanis komoly tényező a minőségi javulás hosszú távú fenntartásában. (...)

- Orbán Viktor és feleségének a családja is rajong a térségért - bár túladott a birtokán -, Mádon házat vett Áder János, Lázár János, Kékessy Dezső, illetve Töröcskei István. Más Fidesz-közeli prominens is van Hegyalján?

- Őszintén megvallom, nem tudom. Én ezt is csak a borvidék érdekein keresztül tudom értelmezni. Nem tartom szerencsésnek, ha a közvélemény bírálatával találkozik egy döntéshozó vagy politikai szereplő, mert földet, szőlőt vásárol itt. Ez a fajta elköteleződés ugyanis számomra azt jelenti, hogy az illető hisz Tokaj jövőjében.

Úgy gondolom, emiatt mindannyiunk érdeke, hogy minél több olyan vezetőnek legyen birtoka a térségben, akinek szava van az ország jövőjét illetően. Azt azonban inkább károsnak tartom, ha a borvidékre látogató döntéshozók némelyike felületes benyomásokra, esetleg híresztelésekre alapozva formál véleményt a régió jövőjével kapcsolatban. Az eddig elvégzett munkánk célja éppen az, hogy tegyünk józan mérlegelés és vizsgálat tárgyává mindent, amit eddig Tokaj-Hegyaljáról gondoltunk, és ezek alapján határozzunk meg előremutató célokat, illetve válasszunk olyan megoldásokat és szakértőket, amelyek/akik nemzetközi összehasonlításban is versenyképessé tehetik a borvidéket.”

A komplett interjú a Figyelő eheti, csütörtökön megjelent számában olvasható.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Catullus
2015. augusztus 02. 20:04
Nem divatos a tokaji, a könnyű borok világát éljük. Még édesben is !
Funkytown
2015. augusztus 02. 20:03
Ez igen! Végre valakinek van Tokajjal kapcsolatban víziója és azt meg is valósítja. Értsük meg végre, hogy folyamatos, nagy mennyiségű és állandó jó minőségű termelés nélkül nem lehet márkát építeni. Lehetünk büszkék a Tokajira, de soha nem lesz egy brit szupermarket polcán sem a termék, ha úgy megy minden tovább, ahogy az elmúlt évtizedekben. És igen, ez bizony pénzbe is kerül. Itt végre azt látom, hogy megindult valami, van stratégia és ami a legfontosabb, talán a helyiek is egyről a kettőre juthatnak.
Autofocus
2015. augusztus 02. 15:58
Egyre inkább azt gondolom hogy a Mádon szőlőt vett kormányközeli arcok fülét teledumálták az otani "öregek" néhány pincelátogatás alatt, hogy ne a kereskedőház feltámasztásába borítson milliárdokat az állam, hanem őket támogassa a piacra jutásban, vagy mittudomén. Simán el tudom képzelni ezt a szcenáriót. Nagy ostobaság lenne, mert Tokaj méretéből és birtokszerkezetéből adódóan óriási szükség van egy profi, jövőképpel rendelkező integrátorházra, amelynek létrehozására, a Kereskedőház feltámasztására Áts Károly szakmailag garancia. Csak ez teszi lehetővé hogy Tokaj kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben, állandó, a borvidék értékeit hitelesen és vonzóan tükröző borokat juttathasson a kereskedelem polcaira. Az, ahogy a kis mennyiségben termelő, feldolgozókapacitással (jórészt szerencsére) nem renrendelkező kistermelők kezét fogják, megtanítják őket a rossz hagyományok helyett a helyes szőlészeti technikákra, szakmai támogatást adnak nekik, annak a jelentősége elképzelhetetlen! Ez a kínálat egyáltalán nem konkurenciája Szepsyék 15000+ Ft-os palackjainak, sőt teljesen másról szól. Nyilván a csúcsdűlők és terroir lehetőségeinek kompromissszummentes bemutatására és képviseletére is szükség van, ebben a mádi csúcsborászatoknak elévülhetetlen érdemei vannak, hiszen ők mutatták meg először, mire is képes Tokaj. De azt nekik is be kell látni, ahhoz hogy ezt a néhány ezer borfanatikuson kívül az ország és a világ többi része is megismerhesse, ahhoz meg kell szabadulni a tokaji "nagypapaborok" világától és az ipari pancsolás tradícióit is magunk mögött kell hagyni. Ez pedig nem megy a Kereskedőház nélkül.
Akitlosz
2015. július 31. 01:41
A közvélemény pedig a mutyit nem tartja szerencsésnek, sőt közpénzlopásnak tartja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!