Évekig elhúzódhat a márkaper

2015. április 08. 11:46

A Heineken előtte a Ciuc Premium márkanevet védette le. Érdekes, hogy az Igazi Csíki Sör forgalomba kerülése után bejegyezték a Csíki Premium márkanevet is. Interjú.

2015. április 08. 11:46
Lénárd András
Maszol.ro

Az Igazi Csíki Sör gyártója megnyerte az első jogi csatáját a Heinekennel. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy a termék megmenekült, minden akadály elhárult a gyártása elől. Miről döntött a suceavai táblabíróság?

A táblabíróság jogerősen elutasította a Heinekennek azt a kérését, hogy úgynevezett törvényszéki elnöki rendelettel, azonnal hatállyal állítsák le a csíkszentsimoni gyárunkat. Az elnöki rendeletet a panaszos akkor szokta kérni, amikor a per tárgyának előzetes vizsgálata alapján egy gyors bírósági intézkedést szeretne elérni. A Heineken azt akarta, hogy még a márkaper érdemi lefolytatása előtt állítassa le az Igazi Csíki Sör termelését. A hollandoknak nem adta meg a bíróság ezt a lehetőséget, a csíkszentsimoni gyárunk tevékenységét elnöki rendelettel nem lehet felfüggeszteni. A Heinekennek most egyetlen jogi lehetősége marad a termelésünk leállítására: egy »sima« bírósági per, amely akár évekig eltarthat. Valószínűleg egyébként ez a per nem is tartozik egy romániai bíróság kompetenciájába. Bármit is döntene a hazai igazságszolgáltatás, ezt az ítéletet az európai szabványügyi hivatal felül tudja írni. (...)

Amikor eldöntötte, hogy Igazi Csíki Sör márkanévvel sörgyártásba kezd, számított-e arra, hogy a Heineken pereskedni fog a termék neve miatt?

Nem számítottam rá, ugyanis az első lépésünk az volt, hogy megnéztük, le van-e védve ez a márkanév. Nem volt levédve, sem a romániai védjegyhivatalnál (OSIM), sem az európainál. Így levédettük mi az Igazi Csíki Sört márkanevet. A Heineken előtte a Ciuc Premium márkanevet védette le. Érdekes, hogy az Igazi Csíki Sör forgalomba kerülése után bejegyezték a Csíki Premium márkanevet is. Ezt mi nem támadtuk meg, mert mi általában csak védekezünk, nem támadunk. Úgy gondolom, hogy az igazság a mi oldalunkon van, a lelkiismeretem tiszta: nem loptunk márkát. A székelyföldiek pedig tudják, hogy a Heinekennek soha nem volt Csíki Sör márkanevű terméke. Az persze tény, hogy a Ciuc Premiumot – mivel Csíkszeredában gyártják – a székelyföldi magyarok »csíki sörnek« hívják. Mint ahogy az is tény, hogy a Ciuc Premiumot nem csak Csíkban, hanem máshol is gyártja a Heineken.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. április 08. 16:17
Bízom benne, hogy a bojkott megmarad: egyrészt a százmillió ember kiirtására emlékeztető vörös csillag, másrészt a román nácikéra rímelő agresszív hozzáállás miatt.
izo1210
2015. április 08. 14:37
Ritka undorító egy szokás helyi márkanevek megvásárlásával piacot venni. Mért nem jó a Heinekennek, hogy Heinekenként árulja a sörét?
yanoo
2015. április 08. 11:56
Heinekent egyszer ittam és két megállapításra jutottam. 1. Édes.( nem szeretem) 2. Sok a vörös csillag a címkéjén. ( nem szeretem)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!