Csodálatos élmény, ha Tokaj jön Budapestre

2015. április 14. 20:20

Nyolc kemény óra szakértők, újságírók, borászok és Tokaj-rajongók gyűrűjében az idei év legrangosabb boros eseményén: ez volt a Tokaj Grand.

2015. április 14. 20:20
Kodela Mia
Origo

„Volt tíz percem a következő előadás előtt, ebbe pont belefért egy pohár bor a legközelebbi standon, ami Homoky Dorkáé volt. A 2013-as Furmint-Hárslevelű házasítását hozta a Hetény-dűlőből, Tállyáról. Friss volt, vibráló és gyümölcsös, kis maradékcukorral és élénk savakkal. Amíg kóstoltam, körbenéztem kicsit, a teremben egyre többen és többen voltak, éreztem is, hogy lélekben nem árt felkészülnöm a tömegre. A szervezők szerint a látogatók száma meghaladta az ezer főt, és valóban, a rendezvény félidejénél már rengeteg embert kellett kerülgetni. (...)

A Gizella Pincészet 2013-as Szil-völgy Furmint és Hárslevelű házasítása gyümölcsös és fűszeres, arányos szerkezettel, szép ásványossággal. Balassa István Betsek-dűlős válogatásának az érdekessége, hogy a 2013-as évjáratból három különböző talajról szüretelt: az andezit, riolit és kvarc közül most ez utóbbit hozta el, méghozzá Hárslevelűt. Komoly, komplex tétel, a szőlőfajta miatt mégis szerethető, mézes aromákkal, kifejezett sós-ásványossággal és hosszú lecsengéssel.

A Sauska stand is állandóan tele van, nem tudom, hogy ennek köszönhető-e, hogy a pezsgőn kívül Sárgamuskotállyal és egy alap Furminttal jöttek ki - érthető, hogy nem a nagy tételeket akarták ellocsolni -, nekem így kevéssé izgalmas, de láthatóan a vendégek egyik kedvence volt. A Furmint, Hárslevelű és Chardonnay házasításából, tradicionális eljárással készült pezsgő igazán remek, friss, citrusos és ásványos, élesztős jegyekkel. A Sárgamuskotály korrekt és kellően visszafogottan mutatja a fajtát, annak legtöbb erényét felsorakoztatva.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!