Az utolsó óra

2015. április 09. 07:30

A hálapénz legalizálása hosszú távon mind az állam, mind az egyén érdekei ellen hat.

2015. április 09. 07:30
Farkas Melinda
Magyar Nemzet

„A hálapénz legalizálása hosszú távon mind az állam, mind az egyén érdekei ellen hat. Ijesztő történeteket hallani szakemberi körökből arról, az orvosok mit meg nem tesznek azért, hogy több paraszolvenciához jussanak. Az enyhébb eset, amikor az orvos az indokoltnál többször rendeli vissza azokat a betegeket, akiktől hálapénzt remél, hogy a beteg úgy érezze, megkülönböztetett figyelmet kap. Egyesek szerint az is előfordul, hogy olyan betegeket is megoperálnak, akiknél a javulás más módszerrel is elérhető lenne. Műtét esetén ugyanis szinte mindenki a zsebébe nyúl. Azt is rebesgetik, hogy a hálapénz reményében bizonyos pácienseknél a legegyszerűbb rutinműtéteket is a legelismertebb orvosok végzik, holott ezeket a beavatkozásokat elvégezhetnék a fiatalabb szakemberek is. Az indokolatlan beavatkozások nemcsak a betegek zsebéből vesznek ki felháborító módon pénzt, de az állami egészségügyi rendszert is tovább terhelik.

Az elvándorlás megfékezésére az egyetlen, erkölcsileg elfogadható mód a drasztikus, a száz százalékot is jelentősen meghaladó fizetésemelés lenne, ami nyilván hatalmas pénzügyi terhet jelentene az államnak, ám a szakemberek szerint korántsem elviselhetetlent. A magyar orvostársadalom ugyanis csupán 25-30 ezer fős, amely esetében – ha társadalmi áldozatvállalással is, de – ki lehetne gazdálkodni egy jelentős, valóban perspektívát adó béremelést. Ez azonban évtizedek óta nem történik meg, és az igazságügyi tárca törvénytervezete arra utal, most sem lesz ez másképp. Úgy látszik, egyetlen kormány sem meri vállalni azt a társadalmi konfliktust, amely egy ilyen drasztikus emeléssel járna, hiszen akkor joggal lépne fel béremelésért az összes többi ágazat, így például a pedagógusok mellett a szociális dolgozók százezer fős tábora, akik még a magyar átlagbéreket tekintve is megalázóan keveset keresnek. Pedig az utolsó órában vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2015. április 09. 10:50
"Az elvándorlás megfékezésére az egyetlen, erkölcsileg elfogadható mód a drasztikus, a száz százalékot is jelentősen meghaladó fizetésemelés lenne, ami nyilván hatalmas pénzügyi terhet jelentene az államnak, ám a szakemberek szerint korántsem elviselhetetlent." Na de Mucuska! Azt gondolod, hogy az orvosok 100 %-os béremelése önmagában megvalósítható? Vagy akkor már követnie kell az egészségügyi szakdolgozók bérének drasztikus emelésének is. Viszont az a közszféra más szakterületének béremelését is kívánatossá tenné. Drasztikusan. Más. Sajnos, az idősebb korosztály paraszolvencia szokásának megváltoztatása reménytelen vállalkozás. Nyugdíjas néni felíratja a szokásos adag receptjét a háziorvossal és ad neki egy ezrest. Élő példa. Nem lehet neki megmagyarázni, hogy az orvos minden receptfelírásért megkapja a jussát.
egyetmondok
2015. április 09. 10:47
Megdöbbentő, hogy 25 évvel a szocializmus bukása után sem tudunk mit kezdeni az onnan ittragadt,vegytisztán a hiánygazdaság alapvetései szerint működő magyar eü. rendszerrel. Ezt azzal kezelgetni,hogy a közerkölcsöt veszettül romboló hálapénzről jogászok serege igyekszik azt szabályozni,hogy mikor bűn,mikor nem,hát ez valami tragikus hárítás.
Agnieszka
2015. április 09. 10:25
Tudomásul kell venni, h. a szociális munkásokat, tanárokat általában nem várja a gazdag, jól szervezett gazdaságú Nyugat elképzelhetetlenül magas fizetésekkel, sokkal előnyösebb munkakörülményekkel. Az utóbbi 10 év alatt kiderült, h. az orvosokat igen. Az orvosok, akárhogy is, a magasan képzett értelmiség krémje, nagyon érthetően, elmennek. Kivételek vannak, azt látom, h. főleg azok maradnak, akiknek van valami, az átlagosnál sokkal erősebb érzelmi kötődése ide, a családjához, vagy akiknek itt is nagyon megvan mindene, általában. Akinek nincs hová mennie, az marad, mint a tanárok, szociális munkások, egészségügyi középkáderek egy része. Az utóbbiak esetében előbb nincs meg a szükséges nyelvtudás, mint az orvosoknál. Lépni kell és nyilván azokra kell áldozni az országnak, akinek VAN lehetősége máshol a többszörösét megkeresni. Nagyon örülök a cikknek, mert a józan ész hangjának tekintem. A kérdés nagyon egyszerű: -valamiféle társadalmi igazságosságot akar a magyar társadalom a közszférában a fizetések terén, tehát mindenkinek emelni kell, ha az orvosoknak, vagy -működő egészségügyet, hálapénz nélkül. Az utóbbi esetben a jó orvos bruttó fizetésének valóban az egy millió Ft körül kéne lenni, a jelenlegi 250.000.- körül helyett. Ha egy vezetőt alkalmasnak találnak arra, h. elvezessen egy osztályt, alkalmasnak kellene arra is tekinteni, h. eldöntse, melyik beosztottjának a munkája üti meg a kívánt szintet és kié nem. Végső soron az ő munkáját is csak ellenőrzik. Tudomásul kell venni, h. a jól működő egészségügy alapja a jól fizetett, elégedett orvos. Az oktatásé a tanár, de mintha az utóbbi években ezen a téren lépéseket tett volna a kormány.
Laibach
2015. április 09. 10:09
Van itt pénz csak nem arra amire kell. "..Kétszázmilliárd forintot, a teljes magyar felsőoktatás éves állami támogatásának másfélszeresét juttatta saját alapítványainak a Magyar Nemzeti Bank.." http://hvg.hu/gazdasag/20140827_MNBalapitvanyok_mire_megy_a_csendben_kiu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!