Termelsz vagy gondolkozol?

2015. február 19. 16:50

Az utóbbi negyedszázad visszahozta azt a kommunizmus által használt elvi alapállást, hogy a termelői munkaerő a hasznos, s mellette ott vannak, mintegy parazita létben, akik a kultúra, az emlékezet, az esztétikum netán a lelki egyensúly dolgaiban fáradoznak.

2015. február 19. 16:50
Jakab Bálint
reposzt

„Ma Magyarországon mintha kevesebb becsülete lenne a szellemtudományoknak. No, nem valami ideális állapothoz viszonyítva, hanem ahhoz képest, amekkora szerepet betölt a szellem a modernkori társadalomban. Mert bárhogy is forgatjuk a dolgot, a társadalmi gondolkodást nem a termelés, hanem a fogyasztás határozza meg. Ennek irányát pedig a szellemtudományokhoz inkább kötődő kreativitás, ami a marketing és reklámiparban ölt testet.


Az utóbbi negyedszázad társadalmi és munkaerő-piaci változása visszahozta azt a kommunizmus által használt elvi alapállást, hogy a termelői munkaerő a hasznos, s mellette ott vannak, mintegy parazita létben a termelés által teremtett értékekből élősködő nem termelői rétegek, akik a kultúra, az emlékezet, az esztétikum netán a lelki egyensúly dolgaiban fáradoznak. (...)

Az őstársadalmak egy vékony katonai és uralkodói rétegtől eltekintve igazi termelői társadalmak voltak, de maradandó civilizációs nyomot mégis azok hagytak, akiknek értékrendjében a szellemtudományok kiváltságos helyzetben voltak. Mindazt, amit ma a világról tudunk, a szellemtudományok örökítették át, s ha civilizációs örökség létezik, akkor az annak köszönhető, hogy a kőnél is maradandóbba, a közös emlékezetbe volt képes beépíteni a hagyomány az értékesnek tartott közös kincset. (...)

Magyarországon Európa nyugati felétől eltérően, alig egy évszázadig létezett szabad parasztság, földbirtokkal tömegesen rendelkező termelői réteg, alig néhány évtizedig az ezeréves kárpát-medencei tartózkodásból. S mára mi maradt? Egy az urbánus világba bevitt, s mint kiderült, időtálló és újra éledő és újra értelmezett népi kultúra: zene, tánc, szertartások. A szellem öröksége.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. február 20. 10:04
Jakab Bálint ! Írsz, vagy gondolkozol?
KannibálTatárÚr
2015. február 19. 19:02
"Termelsz vagy gondolkozol?" Gondolkozol és termelsz. Végtelen butaságra mutat az, ha valaki a gondolkodást és a termelést elkülöníti. A gondolkodás tette lehetővé, hogy pattintott, csiszolt köveket használjunk, a fát feldogozzuk, öltözködjünk, a mezőgazdaságban termeljünk, fémeket állítsunk elő, építsünk, folyókat szabályozzunk, autókat gyártsunk, a csillagokba menjünk és az egészet felrobbantsuk atombombával. Egy ember, aki gondolkozónak képzeli magát, mindezt nem tudja. ... "nem termelői rétegek, akik a kultúra, az emlékezet, az esztétikum netán a lelki egyensúly dolgaiban fáradoznak." Mi is a kultúra? Az egyik meghatározása: A kultúra egy adott társadalom mindazon ismereteinek összessége, amelyek az emberi közösség összetartozását és fennmaradását biztosítják. A kultúra alapján tudunk eligazodni abban, hogy mik a fontos értékek és normák az életben. A kultúra eredeti jelentése: művelés, mégpedig a mezőgazdasági területek megművelése. "szellemkultúra" - Már gyerekkorunkban megtanítottak rá, hogy szellemek pedig nincsenek. Így szellemkultúra sem.
drkovax
2015. február 19. 18:31
Az emberek jelentős része nem hajlandó (és nem is képes) annyi munkát fektetni a tanulásba, hogy azáltal a tudása értékteremtő szintre jusson. De nekik sem lehet azt mondani (mert embertelen !), hogy te ne csinálj semmit (főleg, hogy még messze vagyunk attól, hogy pusztán elméleti úton állítsuk elő a fogyasztási javakat). Nekik a termelés adhat munkát. A szolgáltatás már csak akkor, ha a termelés már elegendően sokaknak ad munkát ahhoz, hogy keresletet generáljanak. Butaság a szerző által mondott szembeállítás. Kinek-kinek más feladat adatott ...
balbako_
2015. február 19. 17:03
Bezzeg Heller anyóék milyen szép pénzeket vettek fel, az volt az aranykor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!