Az NSA primitíven használta a begyűjtött adatokat

2015. február 21. 16:02

A titkosszolgálatok nem értenek ahhoz, amihez mi. Valóban óriási adatmennyiséget gyűjtenek be, de nagyon primitíven használják. Interjú.

2015. február 21. 16:02
Barabási Albert-László
Index

„Öt éve jelent meg a Villanások, azóta kirobbant az NSA-botrány. Változott emiatt a véleménye a saját munkájáról?

Az egyik következménye az volt, hogy teljesen abbahagytuk az emberi mozgással kapcsolatos kutatásokat. Most utólag visszatekintve úgy érzem – és erre egyre több jelzés van –, hogy a mi részünkről, a tudósok részéről túlreagáltuk a dolgot. A titkosszolgálatok ugyanis nem értenek ahhoz, amihez mi. Minden jel arra mutat, hogy valóban óriási adatmennyiséget gyűjtenek be, de nagyon primitíven használják. Nincsenek meg azok az eszközeik, módszereik, amiket a tudományos közösségünk kidolgozott. Azért is mondom ezt meggyőződéssel, mert nem látok semmilyen mozgást a közösségünkből abba az irányba. Tőlünk nagyon sok ember – diákok, kollégák – elment a Facebookhoz, a Google-höz, a Twitterhez, de az NSA-hez tudomásom szerint senki. És minden hír, ami Snowden révén kiderült, azt erősítette, hogy nagyon primitív adatfelhasználás zajlott, inkább maga a gyűjtés volt probléma.

Tehát nem került olyan helyzetbe, hogy rádöbbent, az ön kutatási eredményeit megfigyelésre használták?

Nem, de sok dolog még mindig nem nyilvános, és régebben az érdeklődés szintjén sokszor kaptunk azért látogatást két-hárombetűs intézményektől – ezek többnyire úgy voltak prezentálva, hogy valamilyen kutatáshoz kértek tőlünk segítséget. Így az NSA-ügy mégis komoly erkölcsi dilemma volt nekünk, és elég volt ahhoz, hogy azt mondjam, ideje mással foglalkozni. A következő nyáron az utolsó diák is, aki emberi mozgással foglalkozott, befejezte a szakdolgozatát, és ebben a témában nem indítottunk új kutatást. Egyébként a kutatók felelősségéről írtam egy állásfoglalást is, amikor az ügy kirobbant.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2015. február 21. 16:51
A nyugatiak a maguk túlhajtott kütyümániájukkal könnyedén zsákutcába manőverezik magukat, mikor egy keleti kultúrán felnőtt szervezet után nyomoznak. Egy primitív tevehajcsár lazán megvezeti őket, ha úgy gondolja, hogy megfigyelik. Pillanatokon belül átvált a partnerével olyan metakommunikációra, hogy a lehallgatott dialógus pont az ellenkező üzenetet jelentse :)
kuwiq
2015. február 21. 16:28
Az utóbbi idők merényleteinek főszereplői is vadul telefonálgattak, lehallgatás ide, lehallgatás oda, nem derült ki semmi, csak utólag. A lehallgatott hanganyag iszonyatos mennyisége miatt valóban valami tudományos megközelítésre lenne szükség az adatok elemzéséhez, ami nem könnyű, tekintve egyrészt a nyelvi korlátokat, plusz jó lenne az adatokat a lehető leggyorsabban elemezni, tehát nem valós időben újra meghallgattatni valakivel a beszélgetést, aki aztán lefordítja arabból, aztán, ha úgy árzi, hogy van benne valami fenyegető, akkor riadóztat. Mondjuk ha valaki valentinkor merényel, és azt üzeni sms-ben arabul, hogy "megjött a virág, köszi", akkor mi van? Történetesen egy kóser virágboltbeli merényletről lenne szó, vagy a szöveg azt jelenti, amit? Az rendben van, hogy felháborodunk, hogy a titkosszolgálatok behatolnak a magánszféránkba, de hogy ez tök értelmetlen, és semmire se mennek vele, az meg a másik, még felháborítóbb! Persze, ha kicsit is elgondolkodik valaki a problémán, akkor rájön, hogy nem olyan egyszerű, és azzal még nem lőttek nyulat, hogy mindent hallanak, sőt. Az meg, hogy utólag, amikor már mindenki meghalt, az nsa vagy más lehallgató csapat diadalmasan közli, hogy megvan a merénylők kommunikációja, eső után köpönyeg, akár fel is dughatják, bár elég, ha lenyelik a seggfejek, akkor is ugyanoda jut.
USsange
2015. február 21. 16:27
"de az NSA-hez tudomásom szerint senki." Ez biztos olyan információ, amit mindenki elsőnek köt az orrodra. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!