Más mondja meg a vasárnapod

2015. január 30. 15:34

És most a világvégét és nagyboltok romlását hirdető próféciák elé a turizmus felfuttatásának lehetősége dobott csalit.

2015. január 30. 15:34
Jakab Bálint
reposzt

„Itt áll hát ez az elhagyatottságot érző kicsi nemzet teljesen megosztva. Sokan úgy érzik, hogy mindentől megfosztva. A szabadságtól és döntéstől mindenképpen. Mert ha bezárnak a hétvégi nagy boltok, újjá kell szervezni az egész életet, amely eleddig jóféleképpen futott, már ami az idő valamiképpen való agyonütését érti a világ alatta. Nézelődni ott áll rendelkezésre a munkahelyi kötelességre nem szólító órák hossza. Aki nézelődik, előbb-utóbb belebotlik valami nélkülözhetetlennek tűnő áruba, ami mindenképp megvásárlásra csábíttatja magát. Nem múlik el hát értelmetlenül az ácsorgása szánt idő sem a nézelődő sem a kínáló szempontjából. Merthogy a természet erős. Erősebb, mint a szokások.


És most a világvégét és nagyboltok romlását hirdető próféciák elé a turizmus felfuttatásának lehetősége dobott csalit. Merthogy mindenki romlásából valakinek haszna származik, ha már a társadalom a hasznosság elvén épül fel. Van hát új lehetőség a pénz útjának kifolyására. Nem mintha máskor nem történhetne meg.

A vasárnap mégis valahogy szimbolikussá nőtte ki magát. Volt, aki a családok összetartozásának megerősödését vizionálta bele a szabad vasárnapba. Mások az együtt töltött idő minőségét villantották fel, ami rá is férne a magyar családok többségére és voltak olyanok is – nem kevés naivitással eltelve -, akik az egyházak templomlátogatásának létszám emelkedését tartották lehetségesnek.  Ez utóbbi azért is kétséges, mert Markalf egerei még kiprovokálták a szokás változásának lehetőségét, de a természetet ezzel nem változtatták meg.

Márpedig az ember természeténél fogva hajlandó a szent ellenében cselekedni. A körülmények külső változása ezért sosem hozza el a hetedik napi megszentelődés - pihenés, feltöltekezés, lelki elmélyülés, más dimenzióba helyeződés – teljességét, ameddig nem születik meg a vágy a lehetetlenség ellenére való megszentelődés igényére. A megszentelődés belső igénye teremti meg a keretek ennek kiteljesedése felé történő alakítását.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szocio
2015. január 31. 15:04
http://szocioreflex.blog.hu/2015/01/31/sikito_fraszt_kapnak_a_kdnp-ben http://szocioreflex.blog.hu/2015/01/06/vasarnap-gate_ez_tenyleg_az_emberek_szivatasa
péterx
2015. január 31. 09:22
1. Legyen népszavazás , s ez eldönti a kérdést . 2. Tény , hogy sok európai országban vasárnap zárva tartanak a boltok . 3.Amit a vallásról ír : ez nem egyoldalú - ahogy a szerző írja- , hanem dialektikus . A belső indít a külső felé , s a külső visszahat a belsőre . Vagyis : nem csak a szent belső terjed kifelé , hanem a szent külső is megszenteli az emberi szíveket .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!