Nekem az év emberei − Mandiner2014 V.

2015. január 05. 16:05

A világ egyik legnagyobb hatalmú nőjeként közvetve milliók sorsáról dönt Angela Merkel, akinek „regnálása alatt” a német nemzet – egy része – is visszanyerte büszkeségét.

2015. január 05. 16:05
Földi Bence
Mandiner

20102011, 2012 és 2013 után immár ötödik alkalommal értékelnek évet a Mandiner bloggerei. Földi Bence (VS) írása.

Egy olyan mozgalmas évet, mint a 2014-es esztendő, a magam Év Embere-listájával összegzek. Tavaly György Sándor Lajos, Miles Scott, Vlagyimir Putyin, Ferenc pápa és Edward Snowden szerepelt a listámon, ezúttal egyikük sem került fel. Igaz, Putyin idén is az egyik legbefolyásosabb politikus volt a világon, aki bekebelezte a Krímet és háborúskodást szított Kelet-Ukrajnában.

5. Az ebola-harcosok.

Az év legkegyetlenebb járványa kétségtelenül az Afrikából indult ebola volt, amelyet aztán kissé felfújt a média. Ebolában sokan haltak meg, de más, közismert és mindennapos betegségek több embert visznek el. Ez persze azoknak az orvosoknak, asszisztenseknek és önkénteseknek köszönhető, akik életüket nem kímélve segítettek a megbetegedett embereken..

4. Klaus Johannis.

Az ortodox Románia evangélikus szász elnököt választott decemberben. Van rá esély, hogy Klaus Johannisszal is hasonló dolog történik majd, mint Barack Obama amerikai elnökkel – azaz a nagy remények idővel keserű csalódássá alakulnak a szívekben. Ugyanakkor talán arra is van esély, hogy Johannis miatt a románok is másként tekintenek majd a kisebbségekre. Persze ennek első jelei még nem jelentkeztek, hiszen a német–magyar katolikus templomban karácsonyozó Johannist máris megszólták, mondván: elárulta az ortodox román népet, amelynek az elnöke..

3. Dárdai Pál.

Kényszer szülte megoldás volt Pintér Attila menesztését követően Dárdai Pál nemzeti tizenegy élére kerülése. Ám a Hertha szakembere német precizitást, profi kommunikációt és nem nagy ígéreteket hozott magával Berlinből, amelyeket teljesíteni is tudott. Dárdai átlátja a mai futballt, pontosan tudja, kitől, mit várhat el. Igaz, saját karrierje szempontjából valószínűleg hiba volt meghosszabbítani pünkösdi királyságát. Hogy így van-e, az 2015-ben kiderül..

2. André Goodfriend.

Kétségtelenül a magyar belpolitika egyik legmeghatározóbb szereplőjévé nőtte ki magát az ember, aki csak úgy itt volt, mert tököltek a szappanopera-producer–nagykövet kinevezésével. Goodfriend viszont okította Orbánékat diplomáciából, social media-használatból és humorból is; frappáns visszavágásaival lebénította a magyar döntéshozatalt több alkalommal is. Nyilván, normális esetben ennek nem kellene örülni, de ami a magyar külpolitikával 2010 óta történik, az egyáltalán nem normális..

1. Angela Merkel.

A világ egyik legnagyobb hatalmú nőjeként közvetve milliók sorsáról dönt Angela Merkel, akinek „regnálása alatt” a német nemzet – egy része – is visszanyerte büszkeségét. A kancellárasszony egyelőre képes volt megakadályozni az euró bedőlését és azt, hogy közvetlenül az Unió határainál folyjanak háborúk. Mindkettő kihívással találkozik majd 2015-ben is, emellett az Unió és Németország bevándorlási reformjára is szükség lenne – jól jelzi ezt, hogy sok nyugat-európai országhoz hasonlóan Merkel „uradalmában” is fokozódik az iszlámellenes hangulat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2015. január 06. 03:00
Az okosság viszont felszabadít. Újra és újra...
Lolka-Bolka
2015. január 05. 21:07
latom barom allat kaptal rendesen, vannak meg jo emberek .......jaj nem te
ceres
2015. január 05. 20:16
Ez valami rettenetes.Ennél jobban már nem lehet elhülyűlni. Amerika kinyírja Európát, provokál egy atomhatalmat-az orosz határ mellé raknának rakétákat- ezzel az atomháború veszélyével játszadoznak..És mi történik egyesek fejében, Magyarországon? Drukkolnak ennek az állat amerikának, és istenítenek egy cinikus-briganti amerikai ügyvivőt. Ez már a Károlyi-szint alatt van.Elképesztő szar-egoista tanárok vannak még mindig maghatározó pozícióban , hogy ez színvonal lehetséges.
marko11
2015. január 05. 20:14
Ilyen sok butuska (hogy nagyon finom legyek!) van a fiatalok közt, mint amennyit a Mandiner felvonultat? (Tisztelet a kivételnek!) Nem a legnagyobb, de az egyik legjellemzőbb hülyesége Dárdai kapcsán olvasható: "...saját karrierje szempontjából valószínűleg hiba volt meghosszabbítani pünkösdi királyságát." Úgy látszik, hogy nehéz elképzelni, hogy valakinek nem csak a saját karrierje fontos. (Egyébként a miatt sem aggódnék.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!