Meg kell találni önálló identitásunkat

2015. január 06. 12:49

Tokajt vissza kell vezetni a világ bortérképére és ehhez az eszközökben nem lehet válogatni. Amit nemzetközi mérce szerint magas színvonalon meg tudunk csinálni, azt meg kell csinálni.

2015. január 06. 12:49
Demeter Zoltán
Hegyalja.info

- Mi a célod a pezsgővel? Miért kezdtél bele a készítésbe?

- 2013 januárjától megteremtődött annak a jogi lehetősége, hogy kisüzemek, magántermelők is pezsgőt tudjanak készíteni jövedéki biztosíték elhelyezése nélkül. Ezek a kistermelői pezsgők. Kizárólag hagyományos technológiával és limitált mennyiségben készíthetők. Egy új országos pezsgőkultúra születésének lehetünk tanúi, melynek kibontakozása az elkövetkező évek látványa lesz. Tokajnak mindent meg kell próbálni, aminek a világ megítélése szerint különlegességtartalma van. Tokajt vissza kell vezetni a világ bortérképére és ehhez az eszközökben nem lehet válogatni. Amit nemzetközi mérce szerint magas színvonalon meg tudunk csinálni, azt meg kell csinálni.

Úgy gondolom, hogy a pezsgő vonatkozásában (is) erre alkalmas termőhelyeink és fajtánk, fajtáink vannak. Hiszem, hogy rövid időn belül a szárazborok mellett a világtól megkapja a pezsgő is a figyelmet. Ha így lesz, akkor talán minden alap megteremtődik arra, hogy a félezer éve ünnepelt édesborainkat újra méltó pozícióba hozzuk a borok világában.

- Milyen pezsgőt készítesz Te? Kiknek ajánlod?

- Egyelőre brut nature pezsgőket készítek, ezeket is kizárólag Furmintból. De a decemberi bemutató is árulkodott már olyan kísérletekről, melyek ettől eltérnek. A fajta kizárólagosságát is átírta a 2014-es évjárat, nagyon elgondolkodtató eredménnyel.

A lehetőségek nagyon széleskörűek a technológiában, melyek felfedezésre várnak, de a termőhely megtalálása is nagyon fontos a sikerhez. Fontos, hogy ne Champagne-t vagy Cava-t vagy Prosecco-t akarjunk készíteni. Meg kell találni önálló identitásunkat, melyhez a termőhely különlegessége a pezsgő esetében is megteremti az alapot. Pezsgőimet azoknak ajánlom, akik nyitottak az új hangulatokra, nyitottak a szabadságban született gondolatokra és ezáltal egésznapos italként tudnak tekinteni erre a bortípusra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!