Tisztelt Miniszter Úr!

2014. november 14. 10:04

Ön által elmondottakból arra lehet következtetni, hogy nem is kívánnak sietni a vélelmezett szabálytalanságok miatti feljelentésekkel, hanem a lejárató kampányt akarják folytatni tovább.

2014. november 14. 10:04
Levegő Munkacsoport, Védegylet Egyesület
Védegylet

„Tisztelt Miniszter Úr!

Csatoltan megküldjük a környezetvédő szervezeteknek az NCTA elleni kormányzati fellépés leállítását követelő szeptember 17-i nyílt levelét, amelyet eddig visszatartottunk, hogy megelőzzük a civil kezdeményezés esetleges összefüggésbe hozását Norvégia kormányának hasonló kezdeményezésével.

Mint várható volt, a norvég kormány nem fogadja el a KEHI jelentését, hanem saját vizsgálatot akar a sajátjának tekintett pénze elköltése és az általa kialakított támogatási program lebonyolítása szabályosságának ellenőrzésére. És mint ugyancsak várható volt, ezt fogadja el legitim eljárásnak jelentős részben a média is - számos jobboldali orgánumot is beleértve -, nem pedig azt az eljárást, ami az Ön kezdeményezésére indult el.

Lehet persze továbbra is kísérletezni azzal, hogy azt a nemzetközi - kormányzati és civil - tiltakozást, amit kiváltott az NCTA hazai adminisztrációját végző civil alapítványi konzorcium és egyes általa támogatott civil szervezetek elleni 2012 óta folytatott kampány, összeesküvésnek állítsák be; és lehet újabb és újabb körleveleket küldeni a Magyarországon székelő diplomáciai testületeknek, az Ökotárs Alapítványt kedvezőtlenül beállító igazolatlan állításokkal. De prognosztizálható, hogy ez a kormányzati magatartás egyrészt hatástalan diplomáciai szempontból, másrészt pedig - és ebben megint hivatkozhatunk jobboldali elemzők és újságírók véleményére is - súlyosan rongálja Magyarország már amúgy is erősen megtépázott tekintélyét külföldön, valamint a Kormány iránti bizalmat itthon, a civil társadalom egészében.

Az ellen, hogy a támogatás-közvetítő alapítványok jó hírnévhez való jogát sorozatosan megsértették, jogi okokból csak ők maguk tudnak fellépni, mi nem, jóllehet a rágalomkampány áttételesen bennünket is sújt mint kormány-független civil szervezeteket. Az október 22-i kormányszóvivői tájékoztatón Ön által elmondottakból arra lehet következtetni, hogy nem is kívánnak sietni a vélelmezett szabálytalanságok miatti feljelentésekkel - ami pedig lehetővé tenné a kétséges komolyságú gyanúsítások elejtését a nyomozó szervek által, vagy azok fenntartása és vádemelés esetén azt, hogy az alapítványok a bíróság előtt tisztázhassák a nevüket -, hanem a lejárató kampányt akarják folytatni tovább.

Mi bírósági tisztázást követelünk a hazai média nagy része által erősen leértékelt és a norvég kormány által is elutasított KEHI-jelentésre alapozott kommunikációs hadviselés további folytatása helyett. Másfelől a kormányzatnak is az a jól felfogott érdeke, hogy - ha nincsen elég bátorsága ahhoz, hogy visszavonja a rágalmait és nyilvánosan elnézést kérjen a jó hírnevükben megsértett személyektől és szervezetektől - a feljelentések megtételével szabad útjára engedje büntetőeljárás és az igazságszolgáltatás mechanizmusait.

Budapest, 2014. november 10.

Levegő Munkacsoport

Védegylet Egyesület”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. november 14. 12:28
"arra lehet következtetni, hogy nem is kívánnak sietni a vélelmezett szabálytalanságok miatti feljelentésekkel, hanem a lejárató kampányt akarják folytatni tovább." Lenyugodhat a Levegő Munkacsoport, elment a feljelentés..
Necoure Yamakee
2014. november 14. 11:36
"nem is kívánnak sietni a vélelmezett szabálytalanságok miatti feljelentésekkel, hanem a lejárató kampányt akarják folytatni tovább." olyan ismerős, olyan ismerős, honnan is? Ja megvan! Jóbarát.
GregDzsi
2014. november 14. 11:08
Lebegő Mókacsoport Gittegylet Egyesület Na ugorgyunk, ne támogassunk kattintással ingyenélőket.
Arma Gedeon
2014. november 14. 11:05
Mikor jelentkezik már olyan civil szervezet, amelyik sérelmezi, hogy az Ökotárs diszkriminálta, mert nem szexuális kisebbségek perverz céljaira pályázott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!