Engem is megtalált a verses kihívás

2014. szeptember 01. 19:23

Ez életem első igazán kedvenc verse. Még gimnazistaként szerettem bele, amikor az ember ébredező lelkét gyakran megszállja a világfájdalom.

2014. szeptember 01. 19:23
Vona Gábor
Facebook

„Nos, engem is megtalált a verses kihívás, amely a vödrös akció méltó és intelligens változata. Nagyon köszönöm Magvasi Adrián barátomnak, az alfahir.hu oldal főszerkesztőjének, hogy engem is megjelölt a kihívott személyek között. 

Nagyon nehéz »kedvenc« verset választani, mert nekem ilyen nincs is, pontosabban nagyon sok van. Most mégis kénytelen vagyok, ezért egy olyan mellett döntöttem, amely életem első igazán »kedvenc verse« volt. Még gimnazistaként szerettem bele, amikor az ember ébredező lelkét gyakran megszállja a világfájdalom. 

Az én továbbgörgetett kihívásom pedig remélem, hogy megtalálja az alábbi személyeket (betűsorrendben): Csikós Alexa, Csuri Éva, Dudás Róbert, Faragó Tamás, Gyöngyösi Márton, Lázár Tamás, Losonczy Pál, Pászthy Tamás, Pörzse Sándor, Tóth Tamás. 

Tóth Árpád: Szeretnék átölelni

Szeretnék átölelni ma egy embert,
Ki olyan árva s vágyak özvegye,
Mint jómagam, s kit a tavasz sziven vert,
S kondor haján kopog az ősz jege,
Kinek ha volt is pirosbetűs napja,
Tintát hozzá véréből szűrt a Sors,
Vén bánatok fia és újak apja,
Csöndes tűnődés lankadt léptü papja,
Örülni lassú, és csüggedni gyors;
Kit nemessé emelt a föld porából
Sok ritka szenvedés, de nem kevély
Kitűnni a törpék sekély sorából,
És címere egy hervadt falevél,
Ha kővel dobták, szívét dobta vissza,
Ha szívvel dobták, halkan énekelt...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2014. szeptember 02. 09:48
szép vers. Boldog, szomorú dal Van már kenyerem, borom is van, van gyermekem és feleségem. Szívem minek is szomorítsam? Van mindig elég eleségem. Van kertem, a kertre rogyó fák suttogva hajolnak utamra, és benn a dió, mogyoró, mák terhétől öregbül a kamra. Van egyszerü, jó takaróm is, telefonom, úti bőröndöm, van jó-szivű jót-akaróm is, s nem kell kegyekért könyörögnöm. Nem többet az egykori köd-kép, részegje a ködnek, a könnynek, ha néha magam köszönök még, már sokszor előre köszönnek. Van villanyom, izzik a villany, tárcám van igaz színezüstből, tollam, ceruzám vigan illan, szájamban öreg pipa füstöl. Fürdő van, üdíteni testem, langy téa beteg idegeimnek, ha járok a bús Budapesten, nem tudnak egész idegennek. Mit eldalolok, az a bánat könnyekbe borít nem egy orcát, és énekes ifjú fiának vall engem a vén Magyarország. De néha megállok az éjen, gyötrődve, halálba hanyatlón, úgy ásom a kincset a mélyen, a kincset, a régit, a padlón, mint lázbeteg, aki föleszmél, álmát hüvelyezve, zavartan, kezem kotorászva keresgél, hogy jaj, valaha mit akartam. Mert nincs meg a kincs, mire vágytam, a kincs, amiért porig égtem. Itthon vagyok itt e világban, s már nem vagyok otthon az égben.
Motivince
2014. szeptember 02. 08:43
Szelíden símul barna bús ökölre S a szívből ellop könnyet, bánatot, Kilop a szívből könnyet, bánatot, De ha akarná, csípne, marna, ölne. Ráomlik a gyár szürke gyászfalára, Fátyolt terít az izzadt munkásvállra S amíg a sok gép zúgva zakatol, Sötéten, büszkén, lázadó imával Jó bátorsággal egyre följebb szárnyal, Az Istenhez; valahol. Jozsef Attila
Onogur
2014. szeptember 02. 07:30
Kompenzál tán' a Gabi, amikor szónokol (egyébként szvsz bűn szarul), de úgy látszik, vannak még tartalékai. Ha nem bal lábbal kelek, néha gondolnék arra, hogy a tempó, a történelmi helyzet, a megfelelési kényszer rontja meg Orbánt, Gyurcsányt és Vonát is. Hol egy józan néptribun, aki emberfőket lát maga előtt a színpadon és tiszta fejjel próbál beszélni velük?
Eltünt
2014. szeptember 02. 01:47
Vona ismét Moszkváig szaladtál a versért,menj ukránokhoz a verseddel,talán a törpéből óriássá nősz mint az üstökösök bolyongócsillagok ,végül szét durransz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!