Ártalmas-e a dezodor használata?

2014. szeptember 11. 19:45

Jó néhány tanulmány napvilágot látott a dezodorok káros hatásairól, ezért felkerestünk egy szakértő bőrgyógyászt, aki eloszlatta a tévhiteket.

2014. szeptember 11. 19:45
Dr. Bálint Ágnes
Magyar Nemzet Online

— Egyes vélemények szerint a póruseltömítő dezodorok használatánál a méreganyagok nem tudnak kiürülni a szervezetből, és felhalmozódva különböző betegségeket okoznak.

– Ez teljesen alaptalan vélekedés, ugyanis az egész testen több millió verejtékmirigy található, és a hónaljak a izzadásnak nagyjából az egy százalékáért felelősek, tehát a méreganyagok gond nélkül távozni tudnak a szervezetből akkor is, ha valaki izzadásgátló dezodort használ.

 

A póruseltömítő dezodorok kapcsán egy csomó, egymásnak ellentmondó kutatás jelent meg. Néhány kutató úgy gondolja, hogy köze lehet a mellrák kialakulásához, sőt az alumínium elraktározódik a szervezetben, az agyban, és hosszú távon különböző idegrendszeri problémákat, sőt akár depressziót is okozhat.

 

– A táplálékkal sokkal nagyobb mennyiségű alumínium kerül a szervezetbe, mint a dezodorral. Az emlőrák veszélyével kapcsolatban pedig fontos tudni, hogy a nyirokkeringés mechanikai elve – mely belülről kifelé történik – ellentmond annak, hogy a hónalj felszínéről bekerüljön az anyag, és veszélyeztesse az emlőket...

 

Tehát, összegezve, ön azt állítja, hogy a dezodorral kapcsolatos egészségügyi aggodalmak alaptalanok, ugye?

 

– Azt mondom, hogy a mai világban amúgy is rengeteg vegyszer kerül be a szervezetbe akár a táplálkozás, akár a kozmetikumok vagy a mosószerrel tisztított ruhák viselése által, tehát a dezodorhasználat már nem oszt, nem szoroz. Túlzásba nem szabad esni, a dezodor sosem fogja helyettesíteni a mindennapos zuhanyzást, fürdést, de a mai világban egy reggeli zuhanyt követően helye van az izzadásgátlók használatának.

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitesurf oktatás
2014. november 17. 20:33
Nem ártalmas. A pánikolás ártalmasabb.
választópolgár
2014. november 08. 22:06
vegyipari marketing cikk, nyugodtan kenegessél magadra kőolajszármazékokat alumíniummal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!