Mintha...

2014. augusztus 21. 17:09

Áder János már nem először lep meg mindenkit. Úgy viselkedik, mintha valóban államférfi lenne, nem egyetlen párt érdekeinek képviselője.

2014. augusztus 21. 17:09
Sebes György
Sebes György
Népszava

„Áder János már nem először lep meg mindenkit. Beszédet mond és olyan, mintha egy bölcs, sokat tapasztalt ember figyelmeztetéseit hallanánk. Úgy viselkedik, mintha valóban államférfi lenne, nem egyetlen párt érdekeinek képviselője. Olyan, mintha receptet adna saját elvtársainak, hogyan is érdemes vezetni ezt az országot. Csak aztán emlékeznünk kell rá, hogy Áder János már nem a Magyar Köztársaság elnöke, hanem Magyarország köztársasági elnöke, s ez a kétféle elnevezés valóban rámutat a lényegi különbségekre. Arra is, hogy amit elmond, csak szavak maradnak, s a hétköznapokon egészen másképpen viselkedik.

Arról beszél például az augusztus 20-i állami ünnepségen, hogy az érdekeinket magunknak kell képviselnünk és érdekeink gyakran csak mások érdekeivel együtt érvényesülhetnek. Mennyire igaz. Legalábbis elméletben. A gyakorlatban azonban minden nap azt látjuk, hogy csak egyetlen érdek és egyetlen igazság érvényesülhet, a Fideszé. A kétharmad minden más érdeket azonnal lesöpör, ha akár csak egy picit is ellentétes a magáéval.

»Felemelkedés csak akkor születik, ha az állam és polgárai közötti felelősség egyensúlyban van« – fűzi tovább a gondolatot az államfő és megint csak helyeselhetünk. Akkor is, amikor arra figyelmeztet, az államnak felelősséggel kell viseltetni polgárai iránt. Ám a valóságban azt kell látnunk, hogy az állam – Orbán Viktor állama – mindenhatónak képzeli magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. augusztus 22. 13:17
Bezzeg a jó Göncz Árpi bácsi! Ő maga volt a megtestesült pártfüggetlenség és nemzetegyesítés! Ő azért írt alá mindent, amit elé tettek, hogy ezzel is az államférfiségét bizonyítsa. (Emlékeztetőül: az 1994 és 1998 közötti – kétharmados – szoclib kormányzás idején 0, azaz nulla esetben fordult elő, hogy Göncz az Alkotmánybíróságnak továbbküldte volna a törvényt.)
Julismama2
2014. augusztus 22. 06:59
http://www.mfor.hu/cikkek/Folytatodik_a_zuhanas__elen_a_HVG__Hot_es_Nepszabadsag.html
Akitlosz
2014. augusztus 21. 18:41
Az államfő Magyarországon csak egy parikajancsi, így nincsen sok jelentősége annak, hogy mit mond. Az államfő szerepe szinte csak annyi, hogy ünnepi alkalmakkor szépeket mondjon.
hátakkor
2014. augusztus 21. 18:41
Sebes ezt már Dési kirúgása után írta? Nem remeg a keze?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!