Két csepp tinta

2014. július 06. 10:36

Talán éppen az a két csepp tinta gyorsítja fel a folyamatot, amelyet Cameron és Orbán Európa vizébe ejtett, megkísérelve az ígéretek földjéről a realitás felé terelni az uniót.

2014. július 06. 10:36
Csizmadia László
Magyar Hírlap

„Az elégedetlenség érlelődik. Egyetlen tintacsepp még nem festi meg a vizet, de egyre több csepp – igaz, senki nem tudja, mikor – világosan látható kékülést okoz. Azt nem tudjuk pontosan, hányadik csepp volt Cameron és Orbán ellenszavazata Európa poharában. Gúnyolódni lehet, de nem kerülhető meg a tény: Európa népei ragaszkodnak a tagállami szuverenitáshoz, és elvárják nemzeti identitásuk tiszteletét.

Az európai balliberális politikusok évek óta nem vesznek tudomást ezen igényről. Politikai, hatalmi vágyaik és gazdasági érdekeik szolgáiként feltétlen végrehajtói lettek a globális pénzhatalom láthatatlan elitjének. Ebből következően a neoliberalizmus robotpilótája nem reagál a tényleges társadalmi igényekre, helyette változatlan érvrendszerrel repül a káosz felé. A civilizáltnak nevezett globalizált világ egyértelműen a vesztébe rohan, az unió vezetőinek fogy az ideje.

A valóság nem feltétlenül a balliberális elit elképzelése szerint alakul. A következő öt év alatt eldől, képes-e életben maradni jelenlegi formájában az Európai Unió. Közhely – éppen azért, mert a világtörténelem vitathatatlanul bizonyítja, hogy a túl nagyra nőtt birodalmak sorsa végül a bukás. A demokrácia terjesztésének jelszava mögött sokszor expan­ziós törekvések állnak. A politikai elvek viszont nem exportálhatók, nem szoríthatók sablonok közé. Ha a vevő nem kér az áruból, ne tuszkoljuk a kosarába, ellenkező esetben szaporodnak a konfliktusok, és egymás után törnek ki helyi háborúk.

Az ukrán helyzet nem más, mint a Trianon idején elhelyezett egyik akna robbanása, és feltételezhetően még csak nem is az utolsó. Az Európán kívüli világ történései is meggondolásra intenek. A jelek szerint a vén kontinens népeinek jutott az a feladat, hogy ellensúlyozzák a globális pénzvilág hatalmi törekvéseit, és az európai civil embereknek van is ehhez egy »titkos« receptje: az összefogás képessége. Talán éppen az a két csepp tinta gyorsítja fel a folyamatot, amelyet Cameron és Orbán Európa vizébe ejtett, megkísérelve az ígéretek földjéről a realitás felé terelni az uniót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2014. július 07. 13:51
Na, ez is jól összehordott itt hetet-havat. Mégis mi köze van az ukrán válságnak Trianonhoz? Elég komoly becsípődése ez a jobboldalnak, hogy lassan már 100 évvel a történtek után is még itt tartanak. A családokban ezt mesélik a gyerekeknek a Benedek Elek mesék helyett, hogy nehogy véletlenül kihaljon a sérelmi politizálásra való hajlam?
BőröndÖdön
2014. július 07. 09:55
Ugyan már,Laci bá,a felcsúti kisember,meg az ő tintája,kit érdekel,de tényleg...
Akitlosz
2014. július 07. 03:53
"a tény: Európa népei ragaszkodnak a tagállami szuverenitáshoz, és elvárják nemzeti identitásuk tiszteletét." Egyelőre, egyelőre. Azonban lassú víz partot mos. Egyáltalán nem az európai országok függetlensége felé haladnak a dolgok, hanem az Európai Egyesült Államok felé. Ugyan lassan, de biztosan. Tessék megnézni a múltat és akkor látszik a jövő! Mi lett mára pár ország gazdasági együttműködéséből? Nem úgy tűnik, hogy feladták volna a terveiket, csak mert a 28-ból 2 miniszterelnök egyetlen csepp tintát cseppentett a gépezetbe.
A helység galagonya
2014. július 06. 22:24
Csizmadia elvtárs! Elgurult a gyógyszered?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!