Mi köze Putyin ráncfelvarrásának a krími eseményekhez?

2014. március 19. 10:06

Az emberek nem szeretnék, ha vezetőjük megöregedne: nem szeretik a gazdasági növekedés csökkenését, és nem szeretik háborúba küldeni a gyerekeiket sem.

2014. március 19. 10:06
Pogonyi Csaba
Guruló Hordó

Egy vezető öregedése eszébe juttatja a népnek, hogy bizony ő sem halhatatlan. Ez pedig arra készteti az embereket, hogy feltegyék magukban a kérdést: mi is lesz velünk, ha ő már nem lesz? Valahol itt kezdődnek az öröklésért folytatott küzdelmek: a leghűségesebb tábornok és a saját fia először egymás ellen, majd a vezető ellen is fordulhat.

Érdekes módon az öregedő diktátorok viselkedését már sok társadalomtudós választotta kutatási témájául. A legfontosabb feltevés az, hogy ahogy öregszünk, egyre rövidebbé válik az időhorizontunk: egy vezető esetében egyre kevésbé érdekli az ország hosszú távú fejlődése (például hogy kedvező feltételeket teremtsen a külföldi befektetőknek), és inkább elkezd egyre többet és többet elvonni (»lopni«) a népesség vagyonából.

Ezekből az »elvont« vagyonokból aztán el lehet kezdeni azokat a nagyszabású projekteket, amikre még az ükunokák is emlékezni fognak. Népszerű például a különböző nagyméretű aranyszobrok állítása (pluszpont, ha még közben képes forogva követni a nap járását is), de ilyen lehet egy-egy város vagy stadion építése is.

Vagy mondjuk egy másik ország megszállása. Ezt tuti még a dédunokák is emlegetni fogják.

Egy harvardi professzor kutatásai szerint minél öregebb egy vezető, annál nagyobb a valószínűsége, hogy katonai konfliktust robbantson ki. Ennek oka szerinte egyrészt az előbb bemutatott rövid távú kultuszépítés lehet, másrészt pedig az, hogy az idősebb vezetőknek jobb az intézményi beágyazottságuk (tehát kevésbé kell félniük politikai ellenfeleiktől). Ráadásul eredményeik szerint a háborút leggyakrabban kezdő vezetőket épp az oligarchikus berendezkedésű országokban kell keresnünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anastacia
2014. március 19. 23:22
Hallottatok valaha a szarkazmus létezéséről? Vagy esetleg a szórakoztató közgazdaságtanról?
röviden
2014. március 19. 11:28
Fáradt, gyenge kísérlet közismert tudományos elemek leegyszerűsített, elferdített magyarázatával. Igen, az autokrata vezető eszményképe az istenkirály, azt meg ereje fogytán föl szokták áldozni. Az etológiai kitérő szánalmasan van beleapplikálva. Kedves Csaba, olvasson, tanuljon, gyakoroljon, próbálkozzon bátran, egyszer sikerül.
duzur
2014. március 19. 11:26
Meglep engem amikor pénzes embereknek pancser plasztikai sebészek szabdalják a pofikájukat. Putyin arcából is sikerült egy merev maszkot csinálni. Lassan azért mintha lazulnának kicsit a vonásai. Mindenesetre örülök, hogy már nemcsak a nök igyekeznek a külcsin terén...
Locassen
2014. március 19. 10:48
ja, belenéztem a hivatkozott harvardos cikkbe, és rögtön az első bekezdésben ez szerepel: "Our results show that as the age of leaders increases, they generally become more likely to both initiate and escalate militarized disputes... In personalist autocratic regimes, the general result reverses. In these cases, as the leader's age increases, the relative risk of conflict declines relative to the rising risk of conflict associated with aging leaders in other types of regimes, including democracies" Magyarra lefordítva az általános következtetés, vagyis hogy az idősödő vezetők gyakrabban másznak bele egy háborúba, pont az ellenkezősjére fordul autokratikus berendezkedésű államokban, vagyis a vezető öregedésével egyenes arányban csökken a konfliktusveszély. Ki ez a Pogonyi gyerek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!