Kettős beszéd: holokauszt-emlékév és Horthy-rehabilitáció

2014. március 07. 11:03

A 2014-es holokauszt emlékév meghirdetésétől az Orbán-kormány egyebek közt azt remélte, hogy javíthat negatív külföldi imázsán.

2014. március 07. 11:03
Kovács M. Mária
Galamus

Egyvalami viszont máris világos: a holokauszt emlékév meghirdetésével a kormány túl nagyot markolt. Önként és önmagát vitte bele a kettős beszéd csapdájába, amelyet a holokauszt emlékév meghirdetésével saját maga állított önmagának. A kettős beszéd az Orbán-kormány esetében nem egyszeri, véletlen üzemzavar, hanem tételesen felvállalt politikai program és hatalmi technika, amellyel a Fidesz a különféle, egymással ellentétes elveket valló szavazótáborokat és lobbicsoportokat egyszerre kíván magához kötni. »Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok« – mondta a miniszterelnök 2011-ben. Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és kormánykezdeményezések nem a sors véletlen fordulatai, hanem a krónikusan állandósult kettős beszéd következményei. Az emlékévvel a Fidesz egyfelől jelezni akarta, hogy indokolatlan az aggodalom a magyarországi antiszemitizmus megerősödése miatt. Másfelől viszont Horthy rehabilitációjával igyekszik megnyugtatni saját választói bázisának azon radikális rétegét, amely akár el is pártolhat a Fidesztől a Jobbik hívó szavára.

A kormány egyes nyilatkozatai és kezdeményezései nem véletlenül nélkülözik a konzisztenciát. Az egyik oldalon – főként a külügyi apparátustól – rendre hangzanak el a magyar államnak a holokausztban való felelősségét kimondó nyilatkozatok. Ilyen volt a külügyminiszter, Martonyi János beszéde egy budapesti nemzetközi konferencián, amelyben elismerte, hogy »a magyar holokausztot magyarok követték el magyarok ellen, az elkövetők és az áldozatok egyaránt magyarok voltak«. Hasonlóan fogalmazott Lázár János államtitkár egy párizsi rendezvényen: »a magyar állam egyes vezetőit súlyos, személyes felelősség terheli a magyar zsidók deportálásáért. Saját polgáraik halálra ítélésért«. Igaz, Horthy Mikós nevét sem Martonyi, sem Lázár nem mondta ki. Horthy felelősségét azonban mindketten elismerték, ha közvetve is, hiszen az 1944. tavaszi-nyári deportálások idején a magyar állam legitim vezetője Horthy Miklós kormányzó volt. Magyarország ENSZ nagykövete, Kőrösi Csaba a magyar állam felelősségére helyezte a hangsúlyt: »Bocsánatkéréssel tartozunk az áldozatoknak, a magyar állam bűnös volt a holokausztban. Először azért, mert nem védte meg saját állampolgárait a pusztulástól, másodszor pedig azért, mert segédkezett és anyagi forrásokat biztosított a népirtáshoz«.

Nyilvánvaló, hogy ezek a nyilatkozatok a magyar holokausztról egészen mást mondanak, mint a német megszállási emlékmű. Csakhogy Martonyi, Lázár és Kőrösi ugyanannak a kormánynak képviseletében szólalnak meg, amely egyidejűleg Horthy Miklós ártatlanságának hangsúlyozására új történeti intézetet alapít. Józan ésszel alig felfogható rövidlátás, tudatlanság vagy vakmerő cinizmus kellett ahhoz, hogy ugyanaz a kormány, amely a Horthy rehabilitációhoz nevét adja, párhuzamosan holokauszt-emlékévet hirdessen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fóbia
2014. március 08. 08:11
AZ általatok szeretve támogatott "baloldal" néhány éves bűnöket (pénzlopások, sortüzeket hazudozásokat) már el akarja felejtetni. A Galamus és a hozzátartozó népség pedig az állandó bocsánat kérésünket várja el. Először: Én akkor nem éltem, tehát abban nem vagyok bűnös!! Másodszor: Csak egyszer szoktak bocsánatot kérni! (és nem állandóan) Harmadszor: Szerintem természetes, ha el akarják lehetetleníteni az életemet védekezek, aminek enyhébb formája a szitkozódás! Kedves Galamus, tehát engedtessék meg nekem!!! A k..... Anyátokat...
Wagner Hopkins
2014. március 07. 23:49
Horthy Miklós bevágtatott Erdélyország közepébe. Azt adta ki parancsában: Székelyek, előre! Erdélyország többi részét mind vissza kell venni! Szent Istvánnak határára piros-fehér-zöldet tenni!
tango47
2014. március 07. 19:00
" Önként és önmagát vitte bele a kettős beszéd csapdájába, amelyet a holokauszt emlékév meghirdetésével saját maga állított önmagának." Ez a mondat amellett, hogy képzavar de hülyeség is. Ha valaki saját magának állít csapdát, az azért teszi, mert bele akar esni, egyébként miért akarna magának csapdát állítani? Nehéz pálya az ujságírás!
I.Preskin
2014. március 07. 18:59
http://www.kepfeltoltes.hu/view/140303/K_perny_fot__2014-03-03_-_15.49.13_www.kepfeltoltes.hu_.png
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!