Verébre váltott túzok

2014. március 03. 16:15

Az RMDSZ különböző rendű-rangú tisztségviselői nem is rejtették véka alá, igencsak vágyakoznak ama bizonyos húsosfazék mellé, még akkor is, ha csontnál s mócsingnál többet nemigen kínál számukra.

2014. március 03. 16:15
Farkas Réka
Háromszék

Székelyföld területi autonó­miájának ügyéről egyetlenegyszer sem esett szó a három és fél órás RMDSZ-tanácskozáson, oly kínosan kerülték az autonómia szó kiejtését, mintha mumus lenne, mely elijesztheti román partnereiket. Annál gyakrabban hallhattunk pénzről, minisztériumokban megnyíló ajtókról, autópályáról, s a felszólalók nem győzték hangsúlyozni: mindenki ezt várja tőlük, az egyszerű emberektől a polgármesterekig. Ismét erőre kapva hirdette az igét az óvatos, kis lépések politikájára esküvő, már éppen leáldozóban lévő régi szárny, s újra előretörni látszik a merjünk kicsik lenni elv is, hisz abból, ami elhangzott, a legnagyratörőbb, még elérhető elvárásnak a szimbólumok szabad használata és a magyar prefektusok kinevezése bizonyulhat.

(...) Jobb, ha beérjük a mai verébbel, hisz a holnapi túzok nem is létezik – értelmezhetjük Markó Béla intő szavait. Hogyan várhatjuk hát tőlük az autonómia támogatását, ha bevallottan nem is hisznek benne, s éhes hordaként csapnak le a koncként odavetett verebecskére?

Az RMDSZ eldöntötte, melyik utat választja, pedig az elmúlt huszonöt év bizonyította, apró lépegetésekkel, gyakori helyben topogással nem fékezhető meg az erdélyi magyarság egyre gyorsuló fogyása. Radikálisabb kiállásra volna szükség, mert mire kormányból kormányba bukdácsolva kiteljesedik magyarságunk megélhető jogköre, már csak mutatóban maradunk itt néhányan.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pedroamigo
2014. március 04. 11:15
Akkor győzd meg a romániai hatumákat Réka, mert vicces, hogy úgy fikázod az rmdsz-t hogy a narancsos bábpártokra konkrétan a kutya sem volt kíváncsi. Lásd tökös Laci esetét...
sasadi
2014. március 04. 09:11
Mennyi hazátlan internáci gyűlt össze itt a mandin is, aki a székelyföldi autonómia ellen szurkol.
Akitlosz
2014. március 03. 23:21
Ha az RMDSZ nem képviseli a magyarok érdekeit, csak a saját bendőjük megtömése a fontos a számukra, akkor másik pártra kell szavazni.
Könözsi Laci
2014. március 03. 18:52
Ha a kormányprogramba nem sikerül bevinni a területi autonómiát, akkor nem szabad belépni, mert négy év semmittevés lesz. Felvidéki tapasztalat. Területi autonómiát, ergo Megmaradást csak radikális politikával lehet elérni. Erre tanít a nyugat-európai sikeres kisebbségekm példája. Ha az RMDSZ finim módszerekkel akrt volna eredményt elérni e téren, akko rfel kellett volna szólítania a mo-i pártokat, hogy ne támogassák Románia EU-felvételét mindaddig, mígf nem teljesíti az autonómia megadására tett vállalását. A r-m alapszerződésnek kötelező része az 1201-es európa-tanácsi ajánlás, melynek 11. cikkelye így szól : 11. cikkely Azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelõ és az állam nemzeti törvénykezésével összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel, vagy különleges státusszal rendelkezzenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!