Ki hol szavazzon?

2014. január 07. 09:07

Ha a határon túli magyarság politikai jogait az itteni közterhek viseléséhez kötnénk, ugyan mi okból tehetnénk kivételt az állandó helyben lakosokkal?

2014. január 07. 09:07
Michnai Attila
Heti Válasz

„Na de nézzük magát az ominózus, véleményünk szerint igencsak félresikerült kampányüzenetet. Amelynek első számú, önmagában logikusnak látszó kívánalma úgy szól, hogy mindenki ott szavazzon, ahol él. Csakhogy ez – bár a cél nyilvánvalóan a környező országokban élő magyarság kiszűrése lett volna – ennél jóval többről szól. Például a vendégmunkásként gazdasági okokból a világon szerteszóródott honfitársainkról, akik nem idehaza élnek. Őket valóban ki kellene rekesztenünk az itthoni ügyekből, jóllehet éppen azok ilyetén alakulása miatt kényszerültek – reményeik szerint időleges – távozásra? De a kérdés megfordítva is fennáll: az itt élő külföldiek, gazdasági és politikai menekültek, csak mert ide vetette őket sorsuk, több joggal bírjanak, mint akár csak az előbbiek?

Ám mindez semmi az idézett kampányüzenet második felében megfogalmazotthoz képest, amely szerint mindenki csakis és kizárólag ott szavazhasson, ahol adót fizet. Mert ha e kiáltvány megfogalmazói vették volna a fáradságot ahhoz, hogy követelésük következményeit végiggondolják, úgy maguk is rájöttek volna, hogy éppen a nyugati demokráciák egyik alaptételének lerombolásán munkálkodnak. Amit ők javasolnának, azt ugyanis úgy hívják, hogy vagyoni cenzus. Az ókori görögök találmányát, az anyagi erőhöz kötött politikai jogok rendszerét hoznák vissza e kívánalmukkal a felhívók, még ha nem is pont ez volt a szándékuk.

Mert ha a határon túli magyarság politikai jogait az itteni közterhek viseléséhez kötnénk, ugyan mi okból tehetnénk kivételt az állandó helyben lakosokkal? Akik – vannak jó páran – egy fillérrel sem járulnak hozzá a köz kiadásaihoz, sőt! Arról nem beszélve, hogy e logika mentén haladva csak egy lépés, és már el is értünk a politikai jogok vagyoni erővel arányos kiosztásának gondolatához. Ami az ókori minták szerint aztán tényleg maga lenne a valódi oligarchavilág.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. január 07. 16:07
Én azt tartanám helyesnek, ha mindenki csak egy államban szavazhatna. Ha szavaz ott, ahol élt, ahol él és ahol élni fog, akkor ne akarjon egy másik országban is szavazni. Ennek a megoldása pedig az lenne, ahogy a választások eddig is zajlottak, azaz a szavazójog legyen magyarországi lakóhelyhez kötve.
poldibacsi
2014. január 07. 10:32
"Arról nem beszélve, hogy e logika mentén haladva csak egy lépés, és már el is értünk a politikai jogok vagyoni erővel arányos kiosztásának gondolatához. Ami az ókori minták szerint aztán tényleg maga lenne a valódi oligarchavilág.” Attila, már nincs feltételes mód, nem kell egy lépés se. Elértük. Megírom. Másrészt az igazi NER-kommunikációs elv nála is működik, pont azt és pont ott hallgatja el, amiért háborog az ellenoldal. Miszerint a határon túli magyar és a külföldön dolgozó, de csak itthonát elhagyó magyar között MIÉRT van szavazástechnikai JELENTŐS különbség, neadjisten HÁTRÁNY az uttóbiak számára? Erről kellett volna cikkezni a Heti Válaszban, Attila (Boldog Névnapot!), hogy ne az atv/index/hvg/vastagbőr/átlátszó/vincent-en kelljen mindig ezeket a picike valóság-pitypangokat feltárni.
perszekutor
2014. január 07. 10:30
==most még itthon vagyok,majd csak délután 1 magasságában megyek vissza,mert itt vízkereszt ünnep plusz egy nap szabi...így csak szerdán kezdek...== Ha-ha-ha...hazugláda. Mekkora hazug gyökér vagy, te fizetett beírogató senki.
Zokni
2014. január 07. 10:09
Eljutott a területi elvtől, hogy az szólhasson bele a közösség sorsába, aki a közösségnek fizikai értelemben tagja, addig, hogy az szavazzon inkább, akinek több pénze, több kockáztatni valója van. Igen. Ez egy közkeletű módszer. Úgy hívják: relativizálás. Minden összefügg mindennel, ezért semmilyen érdek nem áll fontossági szempontból az élen - a többihez képest. Mondhatná azt is, hogy osszuk rétegekre a közvéleményt, és csak olyan kérdésben szavazhassanak, mely az adott rész tagjaként közvetlenül érinti őket. Legyen árnyékparlamentje a nőknek, a fiataloknak, a kiskutyásoknak, a nagykutyásoknak. Sőt a kutyáknak. Cicáknak. Mert miről is volt szó eredetileg? Hát azt nem elfelejtettük!? Akkor megismétlem: NE szavazzon rólunk itt olyan, aki nem itt él, illetve aki nem átmenetileg van a határainkon kívül! És szó se legyen a macskák szavazatai jogáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!