Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

El sem indult, de már célegyenesben van

2014. január 11. 17:45

Kiskaput jelent, hogy továbbra is hiányzik az úgynevezett harmadik személyek kampánycélú költekezésének szabályozása.

2014. január 11. 17:45
Juhász Gábor
hvg.hu

A szigorúság indokoltabb lenne a közintézményeknél, legyen szó állami vagy önkormányzati szervezetekről. Az éppen hatalmon lévők kizárhatatlan előnye, hogy közmegbízatásaikat kihasználva kampányolnak, s ez egy határig tolerálható is. Az utóbbi 25 év tapasztalatától a múlt szombati miskolci postaládáig minden azt jelzi azonban, hogy a kampányidőszakban e szervezetek képtelenek megfékezni magukat: a közérdekű tájékoztatás ilyenkor többnyire a hatalmon lévők öntömjénezése, különös tekintettel az újrainduló képviselők munkájának dicséretére (a borsodi megyeszékhelyen ismét próbálkozó Csöbör Katalin alsózsolcai alpolgármester a hat nő egyike, akiket a Fidesz–KDNP a 106 fős egyéni jelölti listáján szerepeltet).

Kiskaput jelent, hogy továbbra is hiányzik az úgynevezett harmadik személyek kampánycélú költekezésének szabályozása. Ezek – legyen szó magánszemélyekről, cégekről, egyesületekről – közvetlenül nem érintettek a mandátumversenyben, hiszen nem indulnak a választáson, ám korteskednek valaki mellett vagy ellen. Ez a jog természetesen mindenkit megillet, ám csak akkor, ha ellenőrizhetően a saját pénzét költi, különben semmi értelme a kampánykiadások átláthatóságáról törvényt alkotni. Az azonban már gyanút kelthet, ha mondjuk egy állami támogatáshoz jutott cég (vagy tulajdonosa, vezetője) áldoz arra, hogy »civilként« valamelyik politikai áramlat emberét segítse benyomni az Országgyűlésbe.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. január 11. 19:13
Megy a Juhász a szamáron, Földig ér a lába. Egyszer aztán észre veszi, Kampányol babája! Elkezd rögtön gondolkodni, Honnét vagyon pénze? Igyekszik is hazafelé, Hogy tőle megkérdje! De a csajszi nem volt buga, Dörzsölt volt a drága. Lelépett a pártkasszával, Csak a nyomát látta! Erre szegény Juhász megírta a Hvg-ben ezt a cikket. Most nem tudom, hogy Juhász volt e kislétai, vagy nyírbátori, vagy a csaj bajai? Mindegy. Hát így keveredik a kampánypénz a becsület és a még nagyobb becstelenség elegyében, Hej, ha ezt a jó öreg Gavra megérhette volna!
Wagner Hopkins
2014. január 11. 18:17
Hvg. (legyint)
szabadhajdu
2014. január 11. 17:55
Akkor mi csinál a Kendermag egyesült?
Antigoné
2014. január 11. 17:53
Még igazat is adnék egyben-másban a szerzőnek, ha (az itt nem közölt részben) nem csupán kormányoldali stikliket említene, úgy, mintha azt a balliberálisok nem úgy csinálták volna- vagy csinálnák most is, ha tehetnék -, mint ők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!