Demeter Zoltán évjáratbemutató 2013

2013. október 18. 11:11

A 2014-es Gault&Millau Kalauz két öt sapkás borászata közül Demeter Zoltán mutatta be a most piacra kerülő tételeit, néhány érdekességgel. Volt, amiért rajongtunk, volt, amit nem tudtunk értelmezni.

2013. október 18. 11:11
Octopus
Gault&Millau
„A jövőben szűkül a dűlős borok felhozatala, a pezsgő természetesen marad, és a kísérletek sem állnak le. Utóbbi kategóriából jócskán kijutott erre az alkalomra is, a vörös főbor projekt három állomását kóstolhattuk végig a fehérek után  és nekünk nem (sem) sikerült megbarátkoznunk a hol alkoholtúlsúllyal, hol édességgel és vegetális aromákkal küzdő vörösökkel. Mindketten (Táncoló Medve és octopus, a rövidség kedvéért (TM) és (O)) rajongtunk viszont a száraz sorból a Veresért, és az új utakat és egyensúlyokat kereső, extrém paraméterekkel rendelkező aszúért, amit két kortynyi mintából olvasva nem röstellenénk a borvidék legjobbjai közé sorolni.

Veres 2012
 
(Furmint, 1283 l, 13,5%, cukor 0,8 g/l, sav 5,6 g/l, cme 19,8 g/l)
O: Grüneres, zellerszáras, éretlen őszibarackos. Csontszáraz, közepes testű, kerek, izgalmas savak gazdagítják, bár ez sem egy hangos bor. 14
TM: A Veres mellett a Szerelmi hárs és az Őszhegy muskotálya fog dűlős borként ezután is palackba kerülni a pincénél (jelen tervek szerint). Három szelekció, három szőlőfajta mentén fog tehát tisztulni a kép. A Kakashoz hasonló stílus most is (hordót nem látott). Friss, tejfölös, picit vegetálisabb, üde sauvignonos vonásokkal kiszínezve. A korty jóval hosszabb, sűrűbb, most is gazdagabb és strukturáltabb a Kakasnál. Élénkebb, precízebb savösszetétel. Feszesebb, kifinomultabb, elegánsabb. Mádi jelleg, de példásan arányos alkattal. Ízes, hosszú, karcsú és magas. A száraz sor sztárja! 15

Aszú 2008

(Furmint és hárslevelű, 240 l, 7,5%, cukor 305 g/l, sav 11,7 g/l, cme 77,4 g/l)
O: Az aszúk marcipános-likőrös intenzitásával nő a Főbor fölé, műfajában viszont nagyon tiszta és friss. Törökméz és méhviasz az illatban, kóstolva olajos-savas-gyümölcsös hömpölygés, elképesztő hossz. Nem is borszerű, amiről elsősorban talán az alacsony alkohol tehet; általánosságban kételkedem ebben az irányban, de itt nem tudok mit kritizálni, maradéktalanul meggyőz. Döbbenetes édesség és olajosság mellett is képes egységes maradni. Talán inkább eszencia, mint aszú, de valami mesésen jó. 18
TM: 2 éve már mintaként is 20 pontos élményt nyújtott. A Furmint és a 2008-as évjárat újabb csodája! Mély, friss illat: főként kajszi, trópusi gyümölcsök, és jól kivehető narancs! A botritisz nem kér főszerepet, halkan kísér. Nagyon fiatal, amit egy aszúnál én soha nem szoktam sajnálni. Ízben hosszú, végtelen krémességű, miközben megnyerően gyümölcsös is. A 305 g/l maradékcukor bizony nem bújik el: határozottan jelen van, de számomra nem jelentett ez semmiféle diszharmóniát. Többen úgy érezték, a 12-es savak nem egészen nőttek föl a feladathoz, de ez a bor újabb fontos bizonyíték, hogy megértsük, mire képes természetes édes borokban Tokaj. Szédítő mélység, hihetetlen hossz és komplexitás, extrém beltartalom mellett. Ilyet csak egy aszúbor tud. Nyakunkon a négy éve várt aszúminőség: 2013 újabb lehetőség a határok feszegetésére. Mi is legyen…? 19”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!