A nemzetet kisajátítani nem kell – 4.

2013. augusztus 22. 08:20

Manapság gyakran hallani olyasmit, hogy a nemzetek kora lejárt, felejtsük el.

2013. augusztus 22. 08:20
Sándor Klára
Galamus

2013-ból visszanézve ugyanis meglepő összefüggéseket találunk a magyarságtudat-elemek és -típusok és a vizsgálatban alkalmazott független változók között. Fontos emlékeznünk, hogy a vizsgálat az MDF erőteljesen szimbolikus nemzeti politizálásának bukása után, a gyorsan visszavágyott szocialisták elsöprő győzelme után, az egyáltalán nem vágyott Bokros-csomag bevezetését követően nem sokkal, a Fidesz jobbraváltása után, de még a ma jellemző nagyon markáns nemzetikeresztény retorikájának bevetése előtt végezték. A két nagy rendszerváltó párt már megroppant, részben a rendszerváltáshoz fűzött idealisztikus elképzelések, részben a mindkettő vonatkozásában súlyosan félreértett (vagy egyáltalán nem értett) ideológia miatt (nevezetesen hogy az MDF nem hajlandó szélsőjobboldali lenni, és az SZDSZ legfőbb identitáseleme nem a kommunisták, hanem a kommunizmus fölszámolása – szemben például a jelenlegi miniszterelnökkel, aki saját bevallása szerint nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik a diktatúrát csinálták). A MIÉP már jelen volt, de 5 százalék alatt, az MDF-MDNP is oda csúszott vissza, az SZDSZ 8 százalék körül, a kisgazdák 20, az MSZP és a Fidesz 30 százalék körül mozgott.

A meglehetősen sok vizsgált változóból csak néhányat, a témánk szempontjából legfontosabbakat kiragadva: a harcias nacionalizmust 23 százalék utasította el nagyon határozottan, 26 százalék tartotta inkább rossznak, mint jónak, szintén 26 jó és rossz elemeket egyaránt látott benne, 5 pedig inkább jókat. A nők és idősebbek nagy arányban tértek ki a válasz elől, és feleltek »nem tudom«-mal. A legelutasítóbbak az SZDSZ és részben az MDF-MDNP szavazói voltak, az MSZP és az FKgP szavazói jó és rossz elemeket is láttak benne. A Fidesz szavazói és a fővárosiak voltak a legmegosztottabbak: átlagon felül választották azt is, hogy több benne a rossz, és azt is, hogy több benne a jó. Elfogadóbbak voltak a harcos nacionalizmussal szemben az alföldi régiók lakói, a legelfogadóbbak pedig a segédmunkások és a vezetők egy része.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2013. augusztus 22. 11:45
Valaki, az szdsz tájáról minek ír a nemzetfogalomról, amikor arról fogalma sincs?
Antigoné
2013. augusztus 22. 10:29
Ezek most kitalálták a nemzettudat helyett (amit ők -pejoratíve-nacionalizmusnak neveznek) a "patriotizmus"-t. Most ezzel házalnak, mert a témát már nem tudják szőnyeg alá söpörni, hálistennek.
GV0917
2013. augusztus 22. 10:03
Körülbelül olyan viszonyban áll egymással a szocializmus és a rendszerváltó pártok nemzetpolitikája, mint Sándor és Klára viszonya Klárához és Sándorhoz. Szögezzük le: A szocializmusnak nem volt nemzetpolitikája, csak egy semmitmondó jelzőként használták egy "fából vaskarika" jellegű szlogen közbeiktatásával. :"szocialista hazafiság" Ez az internacionalizmus egy speciális válfaja, ami nem jelent semmit.Az SZDSZ pedig meg is tagadta a GLOBALIZMUS nevében a nemzetállamok létjogosultságát!Ugyan úgy tehát miként az MSZP is!Az EU Tanácsa kettéválasztja az ügyet a nemzetállamok etnikai és kulturális jellegére. Előbbiekre az a válasz, hogy egységessé kell tenni az Uniós tagállamokat- azonos jogokkal(lásd: ellentmondani látszik a szlovák, vagy ukrán kettős állampolgárság tiltásával, ahol az előbbiek a magyarokat, utóbbiak az oroszokat tarják veszélyesnek, hogy területtel együtt akarnak más ország állampolgárai lenni!) A kulturális megosztottságra megoldásként az egyre fenntarthatatlanabb "mulitkultit " tartják favoritnak. Gondoljunk a roma kérdés kezelésére Kanada, Franciaország, Olaszország viszonylatában. Szóval kedves Klára, mondd meg Sándornak, hogy nem értek egyet egyikőtökkel sem!
polnemkor
2013. augusztus 22. 09:54
Hogy bír ez ennyit írni? Totál grafomán, a háromnegyedénél feladtam, addig bírtam. Sorok száma szerint fizetik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!