Hol teremnek az adatújságírók?

2013. augusztus 01. 11:15

Mifelénk az újságírás nem önálló egyetemi diszciplína, és ha a hazai újságíróiskolákban nem is, de itthon(ról) is tanulhatsz adatújságírást.

2013. augusztus 01. 11:15

„Amerikában nem OKJ-s tanfolyamokon, hanem egyetemi kurzusokon képzik az újságírókat. A Nieman Journalism Lab nemrég két olyan egyetemi oktatót szólaltatott meg, akik adatújságírást is tanítanak. A cikk legfontosabb tanulsága, hogy nagy meglepetések nincsenek. Az alap az együttműködés az újságírás, a tömegkommunikációs és az informatikai szakemberek/tanszékek között.

Nálunk már itt megállna a tudomány. Mifelénk az újságírás nem önálló egyetemi diszciplína, de ha az lenne, akkor is megoldhatatlan lenne az együttműködés a más-más egyetemen/karon tanuló újságírók és informatikusok között. (…)

Ha a hazai újságíróiskolákban nem is, de itthon(ról) is tanulhatsz adatújságírást. A Főszerkesztők Fóruma például a School of Data képzését és kézikönyvét ajánlja. A napokban indul a Knight Center 5 hetes online képzése is, amire itt lehet jelentkezni.

A következő kérdés persze az, hogy mi lesz, ha kitanulod az adatújságírást? Minálunk gyakran még a legjelentéktelenebb adatok is titkosak, hozzáférhetetlenek. Honnan lesz a nagy adattömegek feldolgozásához szükséges informatikai kapacitásod? Ha mégis hozzáférsz valamihez, kinek az érdekeit séretd, ha kihámozol belőle valamit? Jól gondold meg, mibe is vágsz bele!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. augusztus 02. 08:49
Az adatok mindig titkosak,kicsit kevésbé,kicsit nagyon.Az előzőhöz hozzájuthatsz könnyebben,mert Józsi bácsi a dorozsmai kocsmában két fröccsért fevilágosítr.súlyosabb adatokhoz már fél liter pálesz szűkséges. Azonban ha komolyan veszed munkádat,igazi adatokhoz majd sohasem jutsz,hacsak nem rendelkezel kiváló kapcsolatokkal.Biza az adatok halászásának megvan a szokásás rendje ősidók óta.Ezért nem érdemes egyetemet alapítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!