Magyarországnak van egy világszínvonalú fajtája

2013. május 18. 16:02

Magyarországnak egy világszínvonalú fajtája van, és ez a furmint. A furmintra és a portugieserre kellene koncentrálni.

2013. május 18. 16:02
Tim Atkin
Gault&Millau

„Vannak érdekes fajták, de szerintem Magyarországnak egy világszínvonalú fajtája van, és ez a furmint. A furmint az 5 nagy édesboros fajta egyike; a másik négy a rajnai rizling, a chenin, a semillon és a muskotály. Ráadásul - a muskotályt leszámítva - mindegyikből kiváló száraz borok is készülnek. A furmint minerális, friss és képes kifejezni a termőhelyet. Ami a többi helyi fajtát illeti, én szeretem a kékfrankost. Hogy világszínvonalú fajta-e? Valószínűleg nem. A fajta, ami nekem most kimondottan tetszett, a cabernet franc volt. Körülbelül 10 kiváló cabernet franc-t kóstoltunk.

Szerintem a portugieser mint olcsó vörösbor szuper. Annyira jól iható. És remek neve van. Szerintem a furmintra és a portugieserre kellene koncentrálni. A juhfark figyelemre méltó fajta, csak nehéz a nevét kiejteni. A hárslevelű jó fajta. Kóstoltam jó sauvignonokat és chardonnay-kat. Szerintem Magyarországon jó borok készülnek nemzetközi fajtákból. Tud-e Magyarország olyan jó borokat készíteni belőlük, mint bármely más ország a világban? Valószínűleg nem. Ezért szerintem a jövő az, hogy ezeket házasítják valamivel.

Mondjuk cabernet franc-t kékfrankossal, vagy valami hasonló. Ez tehetné Magyarországot egyedivé. Különben mi lenne a különbség Magyarország és Bulgária között? Matt Kramer szerintem tévedett az olaszrizlinggel kapcsolatban, szerintem lehet belőle jó bort készíteni. De igazán a rajnai rizlingben látok fantáziát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2013. május 22. 11:57
"A juhfark figyelemre méltó fajta, csak nehéz a nevét kiejteni." DDDD Basszus, egy bor csak akkor lehet jó, ha miszter szőr őlordsága ki tudja ejteni a nevét! Kivágatták Egerben meg Villányban a medoc noirt, a portugiesert meg nem lehet oportónak hívni.Biztos azért, nehogy a vevő megkülönböztesse a franciától, meg a portóitól. Ebben az Isten adta országban, bárki kipréseli az udvarán termett két fürt szőlőjét, egy csodálatos italhoz jut. Mondjuk azt én sem értem, hogy az utóbbi időben miért a lefolyóban végezte néhány "neves" gazdától való több ezer FT-os palack.
perszekutor
2013. május 21. 20:54
Egyetértek.
USsange
2013. május 21. 17:28
Csak fel akarja hergelni a magyar borászokat, hogy jobb borokat csináljanak a sauvignonokból és chardonnayból. :)))
Autofocus
2013. május 21. 00:39
Kár a maligán-fokért. A Mandin én még színvonalas vitákat bor témában nem láttam. Ijesztően vékony az a réteg itt akik érdemben ki tudják nyitni a lepénylesőjüket. Sad but true: a palinak igaza van. Mármint a Tim Atkinnak. Én viszont annyit tennék hozzá, hogy nem is biztos hogy ezzel a birtokszerkezettel, ezzel a borkultúrával nekünk hűdenagy export ambíciókat kellene dédelgetnünk. A magyar bortermelés szóra érdemes minőségű részét leginább itthon értik, értékelik. Mennyiségben sem vagyunk ott hogy ezért érdemes lenne lukat beszélni a világ hasába, mert akkor jönnénk igazán zavarba ha millió palackokat rendelnének tőlünk a kedvenc tételeinkből. Örüljünk neki, élvezzük, célozzuk meg azt hogy a hazai fogyasztás jelentős részét a hazai termelés fedje le, minden más pedig érdekesség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!