A Google a szomszédom

2013. április 24. 10:52

Vagy az adatvédelmi szabályokat, vagy a magánélet fogalmát újra kell tervezni ahhoz, hogy a kézzelfogható technológiai lehetőségeket összhangba hozzuk az írott joggal.

2013. április 24. 10:52
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

A Szphinx vagy a piramisok »körüljárása« a fotelből, utazás előtt a kiválasztott szálloda környezetének felderítése, a politikusok vagy egyéb hírességek lakásviszonyainak távelemzése, vadászat adócsalókra, tilosban parkolókra, félrelépőkre és a szabadtéri testi örömök kedvelőire – ilyen és hasonló alkalmazásokat varázsol elénk az immár Magyarországon is élesben használható Google Street View, vagyis a panorámafényképes utcatérkép. A szolgáltatással négy éven keresztül birkóztak az érintett hatóságok, és a végeredmény – a részleges kapituláció – is jelzi: vagy az adatvédelmi szabályokat, vagy a magánélet fogalmát újra kell tervezni ahhoz, hogy a kézzelfogható technológiai lehetőségeket összhangba hozzuk az írott joggal. 

A dilemmával nem csak nálunk küzdenek, de a mi megoldásunk sajátosan magyar: a kerítéseink (vagy akár ablakaink) mögé belesni kívánó magáncég éppen addig mehet el, ameddig a politika érdekei kívánják. Hogy ne beszéljünk rébuszokban: a pártok számára a választók listázhatósága érdekében kinyitott kiskapun – amelynek értelmében az érintett hozzájárulása nélkül is lehet személyes adatokat kezelni, ha a beleegyező nyilatkozatok begyűjtése túlságosan nagy terhet jelentene – kényelmesen átfér a Google adatgyűjtő járműve, tetején a jókora kameratoronnyal. 

Az ilyenkor kötelező nagytestvérezés mellett (vagy helyett) érdemes a lehetőséget is meglátni a fejlődésben. Egyfelől a világ akár barátságosabb, de mindenképpen megismerhetőbb hely is lehet a Street View révén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. április 24. 16:53
A google a keresztényi életre nevelést segíti. Szex csak este tíz után sötétben felöltözve a takaró alatt, különben könnyen lehet, hogy az egész világ láthatja. A szabadban kockázatosabbá vált a magánélet. Az egyén egyre inkább függ az államtól, s a nagy hatalmú magáncégektől.
bloki
2013. április 24. 12:50
És, az egyre szaporodó biztonsági kamerákról, meg a dashcam-ekről, meg a webkamerákról, meg a légifelvételekről, meg magánnyomozói vállalkozásokról, stb. nem is esett szó. Nem kell félni a fotelturistáktól! A szimatoló hatóságoknak meg nem a StreetView a fő fegyvere.
röviden
2013. április 24. 12:46
Megszűnő magánélet? Ez egy egyszerű, kikerülhetelen civilizációs ártalom, úgy lehet ellene tenni, ahogy az autoimmun betegségek terjedése ellen, sehogy. Kapálódzni lehet, tünetileg kezelni is, gyógyítani nem. Ha Thoreau-ként beveszed magad a pusztába, akkor tudsz elbújni, se a trendet megfordítani. Arról nem is szólva, hogy a kényelem meg a divat a legelemibb ilyenirányú igényt is felülírja a többségnél.
d.hardman
2013. április 24. 11:49
ez miről szól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!