Hogyan maradtunk le a visegrádi országoktól?

2013. február 04. 13:26

A 2000-es években a magyar gazdaság rossz teljesítményének köszönhetően fokozatosan leszakadunk a többi visegrádi ország fejlődési pályájától.

2013. február 04. 13:26
Jeskó József
meglatod.hu

„A 2000-es években a magyar gazdaság rossz teljesítményének köszönhetően fokozatosan leszakadunk a többi visegrádi ország fejlődési pályájától. Néhány Eurostat, és World Bank adat segítségével ezt a folyamatot próbáltam meg szemléltetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2013. február 04. 18:09
"Hogyan maradtunk le a visegrádi országoktól?" Úgy, hogy náluk még az ellenzéki vezetök is tudják azt, hogy mi az a nemzeti minimum, amiböl NEM LEHET ENGEDNI!!! Nálunk nagykoalíciós összefogás van a nemzeti érdekek ELLEN! És ebben sajnos a 83% egyetért. Ebben jó partnere a fidesznek a DK, E14, lomposok1 és 2, kdnp és az összes többi hazaáruló jelentéktelen senkiházi is!
Senye Péter
2013. február 04. 17:06
"...a magyar gazdaság rossz teljesítményének köszönhetően" - a rossz teljesítmény ok vagy okozat?
kuwiq
2013. február 04. 15:38
nem kéne összetéveszteni a statisztikával a valós folyamatokat 2002-ben úgy álltunk, hogy az EMR2 feltételeit az ország teljesítette, 2006-2007-ben lehetett volna eurónk azonban 2002-ben D209 került hatalomra, és a rá jellemző szakértelemmel gigászi bérnövekedést hajtott át a tanárok és ápolók számára, továbbá a nyugdíjasoknak is emelt, így az őszi önkormi választást a szocik hatalmas előnnyel megnyerték mindeközben az olyan gazdasági motorokat, amelyek az építkezéseket, a lakáspiacot, más beruházásokat ösztönözték, leállították, megszüntették hogy a fentieket finanszírozzák, eltörölték a korábban bevezetett árfolyamofolyosót , emelték a kamatokat, az euróbevezetés időpontját előbb kitolták, aztán lebegtették, végül a böszme már nem is nevezett meg időpontot, mert már a D209-es idején megindult a túlzott deficit eljárás niatt ennek sok értelme nem is lett volna- a gazdaságból meg nem jött ki annyi pénz, ami mindezt fedezni bírta volna, sőt, az önkormik fokozott eladósodása is erre az időpontra vezethető vissza, hiszen a pedagógus és eü dolgozók bérfejlesztését nekik kellett volna kigazdálkodni, miután a D209 kiürítette az államkasszát a statisztikára persze rá lehet húzni mindenféle értelmezést, de a lényeg az marad, hogy a gazdasági ösztöntő programokat megszüntették, növelték a kiadásokat, és egy szűkülő spirálba lökték a gazdaságot, az államot pedig a fokozott eladósodás útjára, ami végül a 2008-as gigahitel felvételébe torkollott eközben a visegrádi országok pontosan a tőlünk korábban látott gazdaságösztönző programokra költötték a pénzüket, és fejlődésük azóta is töretlennek tekinthető nem mellesleg a csehek és szlovákok eleve előttünk álltak, tekintve, hogy náluk reprivatizáció történt, nem pedig a titkosszolgálatok által vezérelt Capitaly játék, mint nálunk, nem számolták fel "önként" az iparukat és mezőgazdaságukat, piaci kapcsolataikat sem adták el vagy szüntették meg önként
oskar
2013. február 04. 15:37
Az elhibázott privatizáció is nagyban hozáájárult ehhez. Ebben az MSZMP kezdte, azután MDF, de a legtöbb kárt az MSZP-SZDSZ kormány tette. A Visegrádi többiek nem így csinálták. Az ugyancsak rossz kárpótlás és EU érdekérvényesítés. Remélem, hogy a 2014 ben korményon maradó Fidesz behozza ezt a lemaradást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!