Szüret 2012

2012. november 05. 09:47

Ilyen szép sárgamuskotály ritkán van, mint idén. Illatát és zamatanyagát az ilyen években lehet a legszebben kihozni.

2012. november 05. 09:47
Homoky András
Tállyablog

- Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2012-es évet?

- Nyolc. Száraz borok tekintetében kiváló volt az évjárat, de mivel Tokaj-Hegyalján a nagy évjáratokban van aszú, ezért teszem csak nyolcasra. Tíz pontot 1972-nek, 1988-nak és 1993-nak adnék csak. Kilenc pontot 1999-nek, 2000-nek, 2002-nek és 2003-nak adnék.

- Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?

- Ilyen szép sárgamuskotály ritkán van, mint idén. Illatát és zamatanyagát az ilyen években lehet a legszebben kihozni, mert ha beaszúsodik, ott a botritisz megváltoztatja ezeket. A furmint is nagyon szép volt, de október 5-10 között elindult egy nem túl egészséges rothadási folyamat, ami sajnos nem aszúsodást hozott. Utána jött a jó idő és elindult az aszúsodás, de mire befejeződött volna, tönkretette a vagy 40 mm-es eső.

- Melyik fajta szenvedett?

- Egy sem szenvedett igazán, esetleg a hárslevelű – de csak olyan helyeken, ahol a talajnak rossz a vízháztartása.

- Mennyire jelent meg a botritisz a szőlőben, és készül-e idén szamorodni vagy aszú?

- Szinte csak október 5-10 között jelent meg. Szamorodnit lehet belőle készíteni, aszút csak Tokaj-Hegyalja egyes részein. Én amit láttam Tállyán aszúszemet, abból nem készítenék aszút.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!