A reakció lovagja

2012. augusztus 09. 10:11

Nolan Batman-trilógiája reakciós apológia, afféle „csendes tory” szemléletet közvetítő képregény-adaptáció. Vagy inkább burkeiánus mozi.

2012. augusztus 09. 10:11
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Jobbklikk

„Nem kérdés, hogy a trilógiának van politikai üzenete. Ennek az üzenetnek azonban sem a »fasizmushoz«, sem az Ayn Rand-féle blőd »hős kapitalisták« vs. »élősködők« világképhez, sem az Obama-kampányhoz (maximum az Occupy-mozgalom kritikájához), sem a titkos társaságok és vakolókanalasok méltatásához nincs köze. Nolan trilógiája reakciós apológia.

Mindhárom film foglalkozik az igazság megvalósításának kérdésével: hogyan tegyünk igazságot? Milyen eszközökkel? Szabad-e a fennálló büntetés-végrehajtáshoz képest keményebben büntetni a bűnösöket? A konfliktus lényege nem az, hogy a főhős elismeri-e a létező világ korrupt, romlott, tökéletlen mivoltát, hanem az, hogy mit tart megengedhetőnek azzal szemben. Az Árnyak Ligája szerint a »civilizáció egyensúlyát« csak magának a korrupt civilizációnak a lerombolásával lehet helyreállítani; Wayne szerint korántsem. És épp ez a legfontosabb üzenete a trilógiának: nem állítja azt Nolan, hogy a létező világ tökéletes és makulátlan volna. Gotham valóban korrupt, ez nem pusztán az ellenfelek megalapozatlan vádja, hanem kvázi a cselekmények által igazolt tényállás (gondoljunk a korrupt rendőrökre a második részben), a város elitje pedig valóban fennhéjázó és visszataszító, amint ez az utolsó részből kiderül. Azt viszont üzeni a film, hogy bármilyen korrupt legyen is ez a világ, igenis védendő, és minden forradalmi vagy nihilista alternatíva csak rosszabb ennél, nem is beszélve a purifikáló szándékkal fellépő fundamentalizmusról, amelyet az Árnyak Ligája testesít meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pierre bayle
2012. augusztus 09. 15:24
Én ilyen szarokat nem nézek, viszont vicces, h ezeknek a konzis fiúknak mindenről Burke jut eszébe (ja meg Scruton).
lavor
2012. augusztus 09. 12:04
"Bane gyakorlatilag egy kigyúrt, demagóg népbiztos" Ez jó!:D
Csomorkany
2012. augusztus 09. 11:13
Korrekt elemzés, bár azért hozzátartozik, hogy Nolan szeret eléggé hidegrázós hátsó gondolatokat ébreszteni a nézőiben. Ennek a filmnek a kapcsán pl. eltűndődtem azon, hogy szeretnék-e egy olyan városban lakni, amelyet kb. ötévente végpusztulás fenyeget, és csak egy szuperhős tudja megmenteni. Azon is elgondolkodtam, hogy szeretnék-e egy olyan világban élni, ahol csak milliárdosok jóindulatától függ, hogy ipari alkalmazásba vesznek-e milliós tömeghalált előidézni képes technikai kütyüket. Vagy lehet, hogy ilyen világban élek? Másrészt a hiteles konzervativizmushoz az én ízlésem szerint hozzátartozik némi valláserkölcs. Ebben a filmtrilógiában templomra egyáltalán nem emléxem, lelkész a 3. részben fölbukkant, kétségtelenül pozitív kontextusban.
egysegelem
2012. augusztus 09. 11:06
"Mindhárom film foglalkozik az igazság megvalósításának kérdésével: hogyan tegyünk igazságot? Milyen eszközökkel? Szabad-e a fennálló büntetés-végrehajtáshoz képest keményebben büntetni a bűnösöket? A konfliktus lényege nem az, hogy a főhős elismeri-e a létező világ korrupt, romlott, tökéletlen mivoltát, hanem az, hogy mit tart megengedhetőnek azzal szemben." Ennek a problematikanak a 24 c. sorozat volt a nagymestere, a 24 utan nem lattam meg semmi ujat a temakorben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!