Az átlagos magyar megállás nélkül nyakal

2012. július 17. 10:54

Ne azért nyissunk ki egy üveg bort, hogy a félelmeink következtében jelentkező feszültséget levezessük. A jó boriváshoz elengedhetetlen az eleve meglévő lelki béke. Interjú.

2012. július 17. 10:54
Csernus Imre
Vasárnapi Hírek

– Sokan épp emiatt támadják mostanában. Vagyis, hogy egy felelősségteljes pszichiáter az alkoholisták országában hogy adhatja a borának a »Lelkifröccs«, sőt a »Lelkibéke« nevet. Mi ennek az üzenete?

– Igen, eszembe jutott, hogy esetleg támadásoknak leszek kitéve emiatt. Hogy orvosként alkoholistákkal foglalkozom, közben pedig beszállok egy ilyenbe, de félreértés ne essék: azt egyáltalán semmivel nem sugallom, hogy a lelki békét a borivás adná meg. A borok hátsó címkéjére oda is írtam egy pár soros üzenetet, amit fontosnak tartok. A magyar ember, és most a nagy átlagról beszélek, ha alkoholról van szó, megállás nélkül nyakal. Nincs benne sem a kontroll, sem a bor megbecsülése. Egyedül a hatás és az ár-érték arány érdekli. Ezzel vezeti le a feszültséget. Ugyanakkor a mértéktartó ivásnak elképesztő hagyománya van különböző európai kultúrákban. A franciák is isznak, de az alkoholizmus mint következmény korántsem akkora, mint nálunk. Állítólag Magyarországon egymillió alkoholistáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy nincs olyan ember ma az országban, akinek az életében, a múltjában ne szerepelne valami alkoholistával összefüggésbe hozható pszichotrauma. Kétségtelen, ennek a terhét cipeljük. De álszentség volna azt mondani, hogy akkor sutba az egésszel. Meg kell tanítani az embereket mértéktartóan alkoholt fogyasztani. Mert a lelki békét természetesen nem a borivás, hanem a belső frusztrációk megfelelő kezelése adja az adott napon. Amikor pedig a nap végén sor kerül egy pohár bor elfogyasztására, az már csak pont az i-n.

– Ez esetben mit javasol, hogy igyuk jól a bort?


– A lényeg, hogy az ember tudja, hogy amikor kezébe veszi a poharat, akkor jól érzi magát a bőrében. Ne azért nyissunk ki egy üveg bort, hogy a félelmeink következtében jelentkező feszültséget levezessük. A jó boriváshoz elengedhetetlen az eleve meglévő lelki béke. A jó borivásnak tempója van: lassan iszunk, nem felhörpintve, nem üvegből. Összességében azt gondolom, hogy a bor összeköti az embereket. Ha pedig megadjuk a módját és a tempóját a borivásnak, akkor elkezdhetünk beszélgetni is. A bor elősegíti a közösségformálást. Ha eleve van közösség. Mert ha oda lép be, ahol nincs egymásra figyelés és nincs őszinteség, abból mindig vita lesz. Az alkohol ilyenkor fellazítja a védekezési mechanizmusokat, és a feszültség kirobban az emberekből. Ha viszont megvan előzőekben a béke, az egymás tisztelete – az őszinteség, az egymásra figyelés, a kölcsönösség elve –, akkor abból nagyon jó beszélgetés alakulhat. Csak ha jól vagyok, akkor tudok odafigyelni a borra is.

– Hogy lett a bor ennyire része az életének?


– Lényegében már úgy 10 éve kóstolok borokat, de csak amikor a Felnőtt húslevest kezdtem írni, akkor definiálódott bennem valami, ami a bort összeköti az élet szeretetével. Akkor merült fel először igazán a kérdés: hová is rohanok én? Az, hogy állandóan úton vagyok, és belső békével nem rendelkező emberek tanácsadásával foglalkozom, az jó, szeretem. De mi van velem? Hol találom én meg a nyugalmamat? Éreztem, hogy váltanom kell, hogy le kell egy kicsit csendesedni, el kell vonulni, mert különben rá fogok fázni. A város ledarál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2015. október 12. 15:54
hát igen, nagyapám is mindig azt mondta, rosszabb a józan bolond, mint a részeg bolond, mert az utóbbi legalább kijózanodik.
egysegelem
2014. február 10. 22:01
Jobbat tudok, egyaltalan ne igyunk alkoholt. En pl. ezt teszem.
egysegelem
2014. február 10. 21:58
Egyaltalan nem kell mertekkel fogyasztani. Sehogyan sem kell. Es igy, semmifele kihivast nem jelent. Az eletben annyi mas teruleten lehet kihivasokat keresni es talalni. Sem dohanyozni, sem alkoholizalni nem kell. Semmifele mertekben. Es ugy a legkonnyebb elerni, hogy nem szivod el az elso cigit es nem iszod meg az elso froccsot.
sztd
2012. július 26. 22:10
Ha valaki annyira csóró, akkor igyon vizet, és menjen kirándulni. Magyarországon a legtöbb helyen jó a víz, az ásványvíz is olcsóbb, mint a bor. Lehet menni kirándulni, és emberekkel beszélgetni jó dolgokról (persze rosszakról is, ha valakinek ez a mániája). Ha valaki nem tudja, hogy mi minden jó történik az életében, akkor álljon neki keresni. Panaszkodni könnyű. Ezek után egyébként már lehet, hogy lehet bort inni, de szerintem felesleges, úgyhogy (ebben) csatlakozva egységelemhez, én sem fogyasztok alkoholt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!