Ervin és Imre akadémiája

2011. november 05. 09:33

Makovecz Imre harcos angyal volt, karddal. De angyali naivitása még csődbe is vitte.

2011. november 05. 09:33
Temesi Ferenc
Magyar Hírlap

„Harcos angyal volt, karddal. De angyali naivitása még csődbe is vitte. Ebben az emberben mindannyiunknál több volt a hit. Az egyik legnagyobb magyar keresztény lélek volt, akit ismerhettem Kemenczky Judit mellett. Kós Károly hatására nemcsak házépítő, de országépítő is volt. Pesten nem kapott teret, telepötyögtette emberléptékű, istenlelkű házakkal a Kárpát-medencét. Az ő fagótikája nem más, mint a magyarság megjelenése épület formájában.

Az Apor Vilmos téren épül majd meg egy hatalmas katedrális, öt toronnyal, olyan, mint Bartók Concertójának öt tétele. A mi Sagrada Famí­liánk. És keletre néz majd az oltára. Már nem csak papíron van meg. De sokáig fog tartani. Mert földszagú és göcsörtös lesz. Bizony. Erről van egy legenda. Egyszer a prímás – nem egy zenekarvezető – fogadta őt. Rövid beszélgetés volt.

Hát, a maga házai olyan, hogy is mondjam, túlságosan földszagúak és göcsörtösek, mondta az érsek. Imre fölállt. Maga nem tudja, kivel beszélt, mondta. Az utolsó közgyűlésünkre, amelyen megjelent, én a Vörösmarty téri irodaház oldalában lévő bejárat előtt vártam Ágh Pistire. Imre átintett a túlsó oldalról, hogy jó helyen jár-e. Visszaintettem, és kiáltottam: Itt a bejárat, Imre, gyere! Amint átjött az úttesten (nagyon soványan), azt kérdezte: Hogy vagy? Tavaly kis híján meghaltam. Hány éves vagy te, Feri. Hatvanegy és fél. Mit panaszkodsz te? Ragyogóan nézel ki. Persze, mert szerelmes vagyok, mondtam neki. Már háttal volt, nem tudom, hallotta-e. Remélem, igen. És csak annyit mondott a közgyűlésünkön, napirend előtt, ő, az örökös elnök: A szarjancsikkal, akik külföldön árulják a hazát jó pénzért, továbbra sem fogunk kezet. Ezzel leült. Nemrég temettük. Ervin után öt évvel. Annyi ember nem feketéllett még a Farkasréti temetőben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2011. november 05. 23:14
Nem tudom, hogy ezt hányan ismerik az ideírók közül: http://www.youtube.com/watch?v=4wh23z9NpVk&feature=related
gróf Bercsényi
2011. november 05. 22:36
Temesi, temesi... Azér' rúgták ki bő két éve a Magyar Nemzettől, pedig annál, amit valójában ér, lényegesen nagyobb becsben volt ottan tartva, mert saját maga agyának szüleményeként tüntetett fel oly' gondolatokat, melyek nem volt az övéi. És ezen idegen gondolatokat bizony meg is jelentette. A mi temesink egy közönséges plagizátor. Mit lát benne ezen felül az Mogyeriak Hírlaptya?
arlequin
2011. november 05. 22:20
mire is pötyögtem be a prolit? jó kérdés. olvasott pedig nem így vagyok. nem proliztalak se téged, se pedig az ún. magyar nemzet (mekkora abszurdum, hogy ez egy újság neve. hihetetlen!) szerkesztőit. azt hiszem mondhatom, elég jól ismerem ezt a sajtókiadványt. kívülről-belülről. a proli annak szólt, aki képtelen felfogni, hogy találmányok, azok valóban találmányok, más szóval lelemények, és senki sem tarthatja meg magának. bár az atombombát megtarthatták volna maguknak...
várúr
2011. november 05. 21:59
S ha egy mód van rá arlequin bohóc, engem és a Magyar Nemzet szerkesztőit ne prolizd, ha már ilyen olvasott vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!