Rend és rendetlenség

2011. november 18. 08:45

Hogy a Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett oktatáspolitika valóban rendet tesz-e a rendetlenségben, csak az új oktatási törvények életbelépése utáni években derülhet ki.

2011. november 18. 08:45
Farkas Melinda
MNO

„A kereszténydemokrata »fordítás« szerint a kormányfő Hoffmann Rózsa mellé állt, és kinyilvánította, hogy az a fideszes politikus, aki a köznevelési törvény parlament elé került változatát támadja, az magával a miniszterelnökkel száll szembe. Fideszes forrásaink szerint azonban erről szó sincs: Orbán csak annyit kért tőlük, hogy támogassák a törvényt, arra már nem terjed ki az intés, hogy a javaslatot módosító indítványokkal »átírják«.

Pósán kezdeményezése egyébként komoly politikai hibának tűnik, hiszen egy kormány által támogatott törvényjavaslat vita nélküli elvetése olyan példátlan skandalum lett volna, ami nemcsak az államtitkárt, de magát a kormányt is nevetségessé tette volna, ráadásul a módosító indítványok még komoly lehetőséget jelentenek az elégedetlenkedőknek. De vajon mitől ilyen kibékíthetetlenek az ellentétek a kormánypárti politikusok között? Hoffmann Rózsát és Orbán Viktort a kritikusok közül sokak szerint a rendpártiság köti össze. Ezt gyakran szitokszóként használják, holott soha nem volt nagyobb szükség az iskolában a rendre, mint most, amikor fényes nappal késelnek gyerekeket az iskolai mosdóban. Azt már látjuk, hova vezetett a megengedő liberalizmus: köszönjük, elég volt belőle! Az államtitkár ellenlábasai szerint azonban Hoffmann Rózsa a nagy rendbetétel során olyan elemeket is eltörölne vagy fellazítana, amelyekben legalább konszenzus alakult ki az elmúlt húsz évben. Ilyen például az egységes mérési-értékelési rendszer kidolgozása, a középiskolai felvételik egységesítése vagy a szóbeli egyetemi felvételi vizsga eltörlése, amelyekre azért volt szükség, hogy ne legyen lehetőség a protekció érvényesítésére. Az oktatási integrációnak számos fideszes politikus is a híve, elég csak a Lázár János nevéhez fűződő hódmezővásárhelyi iskolai modellt említeni.

Az, hogy a Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett oktatáspolitika valóban rendet tesz-e a rendetlenségben, vagy sem, csak az új oktatási törvények életbelépése utáni években derülhet ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2011. november 18. 13:29
Én elolvastam Lázár modosítóit, s azt vettem észre, hogy nem hogy lazitja a Hoffman és a kormány előterjesztését, hanem bizonyos pontokon még szigorit ami a rend írányába visz. Egyáltalán nem azt a vonalat követi melyet a fidesz liberális vonulata. Inkább a kdnp elképzelései dominálnak benne. Na most akkor mi van. A rendpártiság és a nevelés írányába megy a törvény, ahol nem a pedagogusok őnkifejési vágya, hanem végre visszatér a gyermek, mint főszereplő az iskola falai közé.
hazug politikusok
2011. november 18. 09:31
Melinda hülye vagy ülj le megbuktál.
tarackos
2011. november 18. 09:15
Melinda, Te nagyon buta vagy. Tudod ha egy tervben az szerepel 2*2=5 akkor nem kell megvárni amíg ez a gyakorlatban is kiderül. Az, hogy pancserek tegnap óta már nyilvánvaló miután totálisan megbukott OV kísérlete, ami több ezer milliárba fájt nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!