Jövőkép

2011. szeptember 02. 10:02

A kommunista iskolarendszer visszatértének vizionálása legfeljebb egy gyenge mosolyt érdemel.

2011. szeptember 02. 10:02
Farkas Melinda
MNO

„A helyzet kevésbé komplikált, mint amit a mesterséges hisztériakeltés sejtet. Tény, hogy az oktatási államtitkárság igyekezett minél tovább »elrejteni« a nyilvánosság elől a koncepciót, ám ennek oka nem sötét szándék, hanem a háttérben folyó kőkemény politikai csata volt. Míg ugyanis az államtitkárság feladata az oktatás színvonalának javítása, így minél több pluszforrás kiharcolása, addig a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartási egyensúly felelőseként arra törekszik, hogy amennyire csak lehetséges, visszafogja a kiadásokat. A kommunista iskolarendszer visszatértének vizionálása legfeljebb egy gyenge mosolyt érdemel. Még a felvetés is abszurd akkor, amikor az egyházak egyetlen tanév alatt mintegy 25 százalékkal növelték oktatási intézményeik számát. Utóbbiak erőszakos térhódításáról pedig annyit: olyan intézményeket vettek át a csőd szélére sodródott önkormányzatoktól, amelyeket azok képtelenek voltak működtetni. Ha az egyház nem segít, az érintett iskolák nagy többségében tegnap nem kezdődött volna meg az új tanév.

A koncepció bizonyos elemeiről lehet vitatkozni, azzal azonban nem, hogy egyértelmű jövőképet vázol fel. A jövőben hároméves kortól minden gyereknek kötelező óvodába, hétéves kortól pedig iskolába járnia. Ezt nevezhetjük poroszos felfogásnak, szerintem inkább nem károsan liberális álláspont. Az egész napos iskola bevezetése a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózását segítené a legjobban, érdekes, hogy éppen az ilyen diákok esélyegyenlőségének megnyirbálásával vádolják a kormányt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panzergeneral
2011. szeptember 02. 12:28
úgy látszik, felhívás volt maszop részéről, hogy az első három kommentelő díjakat kap. Én a következőket adnám: 1. Egy oda-vissza utazás Kolimára 2. Egy oda utazás Kolimára 3. Egy négyszemközti beszélgetés Leninnel és persze egy különdíj: ingyenes felvétel a mensába
mekgajver
2011. szeptember 02. 11:22
Az állam leveszi a gyermeknevelés terhét a polgárok válláról, így mindenféle "melléktevékenység" nélkül vehetünk részt az értékteremtő munkában, s a gyermekünk már 3 éves korától uniformizált nevelést kap, 15 évesen lejár a tankötelezettség és a bizottság eldönti, hogy dolgozó vagy katona lesz 70 éves koráig, amikor megkaphatja a jól megérdemelt nyugdíjat. Bár a nyugdíj lehet elég lesz 80 éves korunktól, mert a kormány a chipsadóval megvéd bennünket a "fehér mérgektől" (só, cukor) így baj bennünket nem érhet. Maga Hoffmann már tervezi mindennek az upgrade-elését is, amikor is mint szülők sem leszünk szükségesek a reprodukcióhoz, (terhes nő=rossz munkaerő), mert ő maga fog hangyakirálynőként petézni, s gondozni a pici magyar lárvákat.
tarackos
2011. szeptember 02. 11:09
"...ám ennek oka nem sötét szándék, hanem a háttérben folyó kőkemény politikai csata volt..." És miért is nem a gyerkőcök, tanárok érdekében vívott szakmai csata volt az oka, két minisztérium érdeke ettől fontosabb lenne?
Aldo Raine hadnagy
2011. szeptember 02. 10:48
"A helyzet kevésbé komplikált, mint amit a mesterséges hisztériakeltés sejtet. " nem komlikált valóban: egyszerűen szánalmasan gyenge amit a Hoffmann brigád művel az oktatáspolitikával. " Tény, hogy az oktatási államtitkárság igyekezett minél tovább »elrejteni« a nyilvánosság elől a koncepciót, ám ennek oka nem sötét szándék, hanem a háttérben folyó kőkemény politikai csata volt." Nem.Először azt rejtegették,hogy nincs semmiféle koncepció.Aztán lett,de az borzasztóan rossz.Meg nem csak a közvélemény,hanem a szakma elől is rejtegették.Egy halom sz*r az egész. "Az egyházak egyetlen tanév alatt mintegy 25 százalékkal növelték oktatási intézményeik számát. Utóbbiak erőszakos térhódításáról pedig annyit: olyan intézményeket vettek át a csőd szélére sodródott önkormányzatoktól, amelyeket azok képtelenek voltak működtetni. Ha az egyház nem segít, az érintett iskolák nagy többségében tegnap nem kezdődött volna meg az új tanév." Nos,ez a bűvészmutatvány úgy sikerült,hogy az önkormányzatoktól elvonták a forrásokat,hogy az iskolák csődközelbe kerüljenek,majd miután anyagi gondok miatt az intézmények átadásra kerültek,az állam szépen odaadta az egyházaknak azt a pénzt,amit az önkormányzatoktól elvont. "A jövőben hároméves kortól minden gyereknek kötelező óvodába járnai" Aki ezt kitalálta,az hol él?És a cikk írója?Nem tudnak róla,milyen harcok és nehézségek árán lehet csak óvodai helyet találni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!